Să înțelegem mai multe despre fitoestrogenii din soia

Mulți oameni sunt preocupați în mod inutil de fitoestrogeni naturali din soia. Vom explica exact ce sunt fitoestrogenii și care sunt efectele lor asupra corpului

În unele părți ale lumii, alimentele din soia au fost consumate ca parte a unei alimentații regulate pentru literalmente mii de ani. Și pentru un motiv bun. Soia și alimentele obținute din acestea oferă un profil nutrițional destul de impresionant. În primul rând, soia este o proteină completă din plante: conține toate blocurile esențiale de aminoacizi care sunt folosite pentru fabricarea tuturor tipurilor de structuri de proteine specializate de care are nevoie organismul dumneavoastră. Soia este, de asemenea, scăzută în grăsimi saturate și în mod natural fără colesterol (plantele nu pot produce colesterol, doar animale pot).

Adăugarea alimentelor din soia în dieta dvs. ar putea stimula aportul de vitamine, cum ar fi folatul și vitamina K, și mineralele precum calciu, magneziu și fier. De asemenea, veți mări consumul de fibre dacă veți consuma boabe de soia întregi. Și totuși, mereu întâlnim oameni care evită inutil soia, deoarece ei cred că soia conține estrogen. Este o concepție greșită și atât de comună încât am hotărât să dedicăm și întreaga postare acestei probleme, în speranța de a o elimina.

Fitoestrogenii nu sunt aceiași cu estrogenii corporali

Neînțelegerea pare să provină din faptul că soia – și o mulțime de alimente – conțin compuși naturali din plante numiți izoflavone, care sunt clasificate ca “fitoestrogeni”. (Fito înseamnă plante.) Când unii aud că alimentele din soia conțin fitoestrogeni, întorc spatele alimentelor din soia, de teamă că își vor expune corpul la prea mult estrogen.

Permiteți-ne să spunem acest lucru în mod clar: Isoflavonele sunt denumite fitoestrogeni deoarece au o structură chimică similară, dar nu identică cu estrogenul hormonal care este produs de organism. Punctul cheie este acesta: Fitoeestrogenii din soia nu sunt aceiași cu estrogenul produs de organism și nu exercită aceleași efecte asupra organismului.

Cum funcționează fitoestrogenii în organism

Unele țesuturi ale corpului – de exemplu creierul, oasele, inima, sânii și prostata – au structuri în celulele lor numite receptori de estrogen. Acești receptori stau inactivi în interiorul celulei până când estrogenul intră în celulă. Odată ce estrogenul intră și se leagă de receptor, estrogenul își poate exercita efectele în interiorul celulei.

Iată și cazul în care lucrurile devin un pic mai complicate – fiți atenți. Există de fapt două tipuri diferite de receptori de estrogen, iar estrogenul natural al organismului nu este deosebit de pretențios cu privire la care se va lega. Se va lega fericit de ambele tipuri de receptori.

Fitoestrogenii, ca isoflavonele din soia, preferă să se conecteze cu un singur tip de receptor. Și aceasta este ceea ce face ca fitoestrogenii să fie atât de diferiți de estrogenul propriu al organismului.

Faptul că fitoestrogenii preferă să se lege de un tip de receptor, față de altul, înseamnă două lucruri. În primul rând, înseamnă că la acei receptori în care fitoestrogenii nu doresc să se lege, estrogenul natural se poate atașa și își va exercita efectele în interiorul celulei. Dar, atunci când fitoestrogenii se leagă de receptorul preferat, aceștia sunt “obstacole ” ceea ce face mai dificilă legarea estrogenului natural al organismului.

Și aici se regăsesc efectele unice ale fitoestrogenilor. Acestea pot acționa ca estrogen în unele țesuturi, în timp ce în altele pot interfera cu acțiunea estrogenului natural al organismului. Astfel, acești compuși ai plantelor pot mima efectele estrogenului în țesuturi în cazul în care pot fi benefice. În același timp, acestea pot interfera cu acțiunea estrogenului în alte țesuturi, unde expunerea redusă la estrogen ar putea fi considerată protectivă.

Efectele izoflavonelor în corpul uman au fost studiate pe larg. Și, după cum a subliniat un articol de revizuire, “nu a existat niciun indiciu de risc pentru sănătatea umană din cauza consumului de soia sau izoflavonelor din soia ca parte regulată a dietei… . Dimpotrivă, studiile din ultimele decenii au sugerat efecte protectoare ale acestor compuși. “[1]

Soia nu este singura sursă de fitoestrogeni

Fitoestrogenii fac parte din sistemul natural de apărare al unei plante, care lucrează în principal pentru a proteja planta de ciupercile dăunătoare. De aceea, ele sunt de fapt oarecum răspândite în alimentele pe bază de plante. Deși boabele de soia sunt probabil cea mai bogată sursă, o mulțime de alimente conțin fitoestrogeni. Acesștia se găsesc în tot felul de fasole, altele decât soia, precum și nuci, boabe întregi, semințe precum inul și susanul. Și există chiar și cantități mici în anumite fructe și legume, inclusiv mere, morcovi și gemuri.

[1] Munro et al., Soy Isoflavones: A Safety Review. Nutr. Rev. 61:2003, 1-33.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *