5 obiceiuri sănătoase prin care vă susțineți sistemul imunitar
Marien Garza R.D. – Membru, Comitetul consultativ de dietetică și Comitetul consultativ de nutriție
Corpul uman este o mașină fascinantă, la fel și mecanismele și procesele sale. Unul dintre cele mai interesante este sistemul imunitar: de milenii oamenii au fost intrigați să afle cum se apără corpul nostru împotriva bolilor și infecțiilor.
Una dintre cele mai timpurii observații imunologice înregistrate este cea a lui Tucidide, un istoric și militar grec care în jurul anului 430 î.Hr. a remarcat că au existat persoane care, în timpul unui focar de ciumă din Atena, au avut noroc să se însănătoșească și nu au contractat boala a doua oară.
Studiul modern al sistemului imunitar a început cu omul de știință Luis Pasteur la mijlocul secolului al XIX-lea, când a fost identificat științific ca protector împotriva bolilor infecțioase. De atunci, cercetările au devenit mai rafinate, iar noi descoperiri se fac în mod regulat.
De exemplu, în ultimii 20 de ani, cercetătorii au descoperit rolul crucial al sistemului imunitar în dezvoltarea, reproducerea și vindecarea rănilor.
Cum să dezvoltați un stil de viață sănătos pentru a susține sistemul imunitar
Importanța sistemului imunitar pentru bunăstarea noastră generală este evidentă, așa că aveți grijă de el. Ceea ce punem în corpul nostru, precum și modul în care avem grijă de noi înșine, contribuie la bunăstarea noastră. Amintiți-vă, nutriția nu previne îmbolnăvirea, ci ajută la menținerea unui sistem normal și sănătos al organismului. Nutriția nu este un substitut pentru îngrijirea medicală.
Iată 5 obiceiuri personale de sănătate și nutriție care vă susțin sistemul imunitar:
1. Menține o dietă echilibrată.
Când vine vorba de relația sistemului imunitar cu alimentația, există câteva aspecte cheie de reținut:
• Mănâncă alimente bogate în antioxidanți, vitamine (în principal A, C, D și E), minerale și fitonutrienți.
• Consumă proteine de înaltă calitate, fie din surse animale sau vegetale.
• Pentru carbohidrați, alegeți cei nerafinați, naturali. Aceste surse bune de carbohidrați includ cereale integrale, fasole, fructe și legume, care sunt toate surse excelente de fibre, vitamine, minerale și fitonutrienți.
• Nu uitați de importanța consumului de grăsimi benefice, cum ar fi acizii grași omega-3. Omega-3 întărește funcția pozitivă a diferitelor celule care alcătuiesc sistemul imunitar, cum ar fi leucocitele, limfocitele granulare mari și macrofagele.
Avocado este o altă sursă excelentă de grăsimi nesaturate care poate sprijini, de asemenea, funcția creierului. Încearcă să găsești modalități de a-l include în dieta ta. Aici sunt cateva exemple:
• Adaugă-l la shake-ul sau smoothie-ul tău preferat de proteine.
• Faceți un toast cu avocado.
• Folosiți-l în loc de maioneză în salata de ton.
• Faceți guacamole.
Aici, în Mexic, folosim acest ingredient în multe dintre preparatele noastre. De fapt, suntem cel mai mare exportator de avocado din lume. În 2020, exporturile mexicane de avocado s-au ridicat la peste 2,7 miliarde de dolari. În acel an, numai Statele Unite au primit aproximativ 80% din cantitatea de avocado exportată din țară.
2. Spală-te corect pe mâini.
Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, spălarea mâinilor poate elimina microorganismele și poate ajuta la evitarea transmiterii bolilor.
• Spălați-vă mâinile timp de cel puțin 30-40 de secunde.
• Asigurați-vă că urmați toți pașii: umeziți, frecați, frecați, clătiți și uscați.
• Spălați-vă mâinile, palmele, unghiile, încheieturile și chiar antebrațele.
După ce te-ai spălat pe mâini, aplică cremă hidratantă și produse fără parabeni pentru a avea grijă de pielea ta.
3. Odihnește-te eficient.
Timpul de somn adecvat și sănătos variază în funcție de vârstă, dar adulții ar trebui să doarmă cel puțin 7 ore pe zi. Îmbunătățirea obiceiurilor de igienă a somnului vă pot ajuta să obțineți o odihnă de mai bună calitate, care vă va ajuta la refacerea oricăror daune metabolice și astfel la menținerea echilibrului.
4. Fă sport în mod regulat.
Cercetările au arătat impactul pozitiv al exercițiilor fizice asupra sistemului imunitar:
• Exercițiile fizice pot îmbunătăți activitatea de apărare și sănătatea metabolică.
• Persoanele care fac exerciții fizice au un risc mai scăzut de îmbolnăvire.
• Exercițiile fizice pot avea efect antiinflamator.
• Exercițiile regulate reglează imunitatea, chiar și pe măsură ce corpul îmbătrânește.
A face activitate fizică de cel puțin 30 de minute de cinci ori pe săptămână este o recomandare solidă pentru adulți pentru a menține un stil de viață sănătos.
5. Bea suficientă apă.
O bună hidratare este esențială pentru a menține echilibrul de minerale și fluide de care sistemul nostru imunitar și respirator au nevoie pentru a funcționa corect. Apa reprezintă aproximativ 70% din masa corporală totală ca adulți și este distribuită atât în spații intracelulare (65%), cât și extracelulare (35%), motiv pentru care este atât de important să ne menținem hidratați.
Apa:
• Este esențială pentru absorbția nutrienților.
• Este o componentă cheie a lichidului limfatic, care conține celule albe din sânge, numite limfocite, care ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor.
• Ajută la menținerea membranelor mucoase sănătoase, care protejează zonele din interiorul corpului care sunt expuse la aer – nările, gura și gâtul.
Sistemul imunitar joacă un rol esențial în menținerea organismului în echilibru și în stare de bine, așa că îngrijirea lui va depinde de aceste aspecte.3
Marien Garza -R.D. – Membru, Comitetul consultativ de dietetică și Comitetul consultativ de nutriție
Marien Garza este un dietetician înregistrat și un membru al Comitetului consultativ de dietetică și al Comitetului consultativ de nutriție. Ea este consultant pentru Herbalife Nutrition Mexico din 2014, ajutând la instruirea distribuitorilor și membrilor independenți cu privire la importanța nutriției. Marien a participat la numeroase protocoale de cercetare și a fost coautor de articole publicate în reviste naționale și internaționale. Este autoarea a trei cărți despre menopauză, osteoporoză și obezitate infantilă. Ea deține o licență în nutriție și științe alimentare de la Universitatea Iberoamericană din Mexic și o diplomă în coaching în sănătate de la Institutul de Nutriție Integrativă din New York.
Articol preluat și tradus de pe 5 Wellness Habits to Support Your Immune System (iamherbalifenutrition.com)