Mânâncă echilibrat – 3 alimente esențiale și tendințele nutriționale

Ultimele tendințe în nutriție sunt ușor de identificat. Adesea auzim de noi alimente și noi tendințe alimentare de la prieteni, familie, din social media și în scurt timp apare o gamă diversă de noi produse pe rafturile din magazine. Dar când vine vorba de tendințe referitoare la alimente, care dintre acestea chiar sunt benefice și care sunt doar un moft?

Susan Bowerman, Director Senior, Președinte în Educație și Formare Nutrițională la Nivel Global, a participat la Academia de Nutriție și Dietetică anuală, de la Atlanta, Georgia, pentru a vedea ultimele tendințe ale anului 2021. Iată ce a aflat.

„Aceasta este întotdeauna o reuniune interesantă și plăcută – și nu doar pentru sesiunile educative, ci și pentru că poți vedea și testa noile produse alimentare ale diferiților furnizori, toate aflate sub aceleași acoperiș. Iată care sunt principalele trei tendințe observate de mine la întâlnire, la care ar trebui să fii atent.”

  1. Gustările proteice

Una dintre cele mai evidente tendințe în nutriție și alimentație din cadrul reuniunii a reprezentat-o tema proteinelor. Mulți dintre furnizorii cu care am discutat erau nerăbdători să prezinte concentrația de proteine din produsele lor – mai ales în ceea ce privește gustările! M-am bucurat să văd acest lucru, deoarece sugerează că începem să renunțăm la ideea că gustările nu sunt bune, iar acum gustările echilibrate și sănătoase au un loc pe rafturile noastre.

Gustarea are o reputație proastă pentru că adesea oamenii o asociază cu „snack food”, care oferă puține beneficii nutriționale. Gustarea este percepută de multe ori ca fiind un lucru rău și din cauza faptului că este asociată cu un gest pe care îl facem în principal pentru relaxare și nu ca pe o metodă de creștere a aportului de vitamine, minerale sau proteine.

O gustare sănătoasă, cu proteine, poate servi mai multor obiective. Poate ajuta la controlul senzației de foame*  între mese și, în același timp, îți oferă o nouă oportunitate prin care să introduci un aport mai mare de nutrienți în alimentația zilnică.

  1. Dietele fără gluten, tendințe pe termen lung

Fie că oamenii au nevoie sau nu să mănânce fără gluten, tendința poate contribui la o dietă mai variată și mai bogată în nutrienți. Deoarece principala sursă de gluten din alimentație o reprezintă grâul, tendința ne face să ne familiarizăm cu tot felul de alternative interesante la acesta, precum quinoa, hrișca, meiul, amarantul și alimente obținute din acestea. Iar acesta este un mod minunat de diversificare a alimentației, deoarece fiecare plantă vine cu propriul set de nutrienți, așa că vei beneficia de o gamă mai variată de vitamine, minerale și fitonutrienți. Însă există un aspect de care trebuie să ținem cont: fără gluten nu înseamnă neapărat și fără calorii. Multe persoane au îmbrățișat această tendință „fără gluten”, presupunând că este și o metodă de pierdere în greutate. Cu 10 sau 15 ani în urmă ar fi putut reprezenta o astfel de metodă deoarece erau atât de puține produse fără gluten pe piață, încât evitarea glutenului însemna (de fapt) evitarea grâului și a tuturor produselor ce îl conțin. La vremea respectivă o dietă fără gluten însemna, de fapt, fructe, legume și proteine – așa că multe persoane o urmau.

  1. Bacteriile „bune”

Există un interes din ce în ce mai mare în cercetarea microbiomului intestinal. Din informațiile primite în cadrul întâlnirii, se poate trage concluzia că vor apărea din ce în ce mai multe produse create pentru a sprijini dezvoltarea acestor bacterii „bune”.

Aceste bacterii bune ajung în sistemul gastrointestinal prin intermediul alimentelor fermentate**. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu produsele lactate fermentate (iaurtul, kefirul) ca surse pentru aceste bacterii. Am încercat și ceva nou: brânză de vaci fermentată. Am văzut de asemenea sfeclă și morcovi fermentați ambalați.

* Njike, et al., 2016. Adv Nutr, 7(5), 866-878
**Ref. Dimidi E, et al. Nutrients. 2019 Aug 5;11(8):1806

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *