Cum ne influențează dimensiunea farfuriei și a porției, controlul meselor

Știai că modul în care sunt servite alimentele ne  influențează cât mâncăm?

O adaptare fină a modului în care sunt servite alimentele dumneavoastră  vă poate afecta aportul alimentar. Când faci cumpărături inteligente și  gătești sănătos, este ușor să presupui că nu contează cu adevărat cât de mult mănânci.

De-a lungul celor 17 ani de experineță în nutriție am întâlnit multe persoane care mănâncă cu adevărat, foarte bine – doar că mănâncă mult prea mult. Deci, controlul porțiilor contează , dacă încercați să vă țineți caloriile sub control,  chiar și atunci când farfuria dumneavoastră este plină cu alimente „sănătoase”.

Ideea că „ochii tăi sunt mai mari decât stomacul” se aplică cu adevărat aici. Când îți încarci farfuria, te bazezi pe ceea ce vezi pentru a determina porția ta, care este adesea mult mai mult decât ceea ce poți – sau ar trebui – să mănânci.

Suntem programați să terminăm tot ceea ce ne este pus în față, indiferent dacă este mult sau puțin. Aceasta este „porția ta.”. Și singurul mod în care știi că ai terminat de mâncat este atunci când farfuria goală îți spune: „Am terminat”.

Iată 7  factori care trebuie luați în considerare atunci când serviți și pregătiți mesele:

  1. Dimensiunea farfuriei de servire

De la supă la nuci, orice fel de mâncare servit dintr-un recipient mare te-ar putea încuraja să mănânci mai mult din ea. Pentru a vă gestiona porțiile, încercați să serviți dintr-un bol sau o farfurie mai mică.

  1. Dimensiunea ustensilelor

Veți mânca mai mult dacă utilizați o lingură mare în loc de una mică, atunci când puneți mâncare în farfurie. Deci fiți conștienți de cât de mult puneți  în farfurie. „Doar câte puțin” din orice se pot adăuga foarte repede atunci când lingura are dimensiunea unei lopeți.

  1. Mărimea farfuriilor

Când folosești o farfurie mai mică, pare că are mai multă mâncare în ea – ceea ce înseamnă că ochii tăi îți spun că această farfurie cu mâncare va fi mai plină. Așadar, dacă încercați să reduceți caloriile prin tăierea porțiilor, reduceți și dimensiunea vaselor în care le serviți. Eliminarea porțiilor de dimensiuni mai mari ar putea reduce aportul caloric cu până la 29%  în rândul adulților.

  1. Înălțimea și lățimea paharelor de băut

Dacă încercați să vă reduceți aportul de calorii din lichide, luați în considerare dimensiunea și forma paharului pe care îl utilizați. Paharele subțiri și înalte par să aibă un conținut mai mare decât cele mici și late,  ceea ce poate păcăli ochii și stomacul să creadă că vei primi mai mult.

  1. Pune mâncare în fafuri în bucătărie și nu la masă

Servirea mâncării la masă ușurează munca tuturor fiind mult mai ușor să vă adugați în farfurie, motiv pentru care nu este o idee atât de bună dacă încercați să controlați porțiile. Dacă servești feluri de mâncare pe masă, este foarte ușor să mai iei  „doar încă o lingură”. În schimb, făceți-vă farfuriile în bucătărie. Singurele feluri de mâncare pe care trebuie să le ții pe masă sunt cele care au legume și salate , adică cele care au conținut scăzut de calorii.

  1. Culoarea farfuriilor

Nu sugerez să ieșiți și să cumpărați farfurii noi, dar rețineți că, culoarea farfuriei  vă poate afecta capacitatea de a vizualiza cât de mult mâncați. Când există un contrast mare între culoarea mâncării și culoarea farfuriei(imaginați-vă un pătrat închis de tort de ciocolată pe o farfurie albă strălucitoare) este mai ușor să vizualizezi porția, ceea ce face mai ușor să controlezi cât mănânci.

  1. Mâncarea pe care o mănânci prima

Când îți este foarte foame și îți pregătești o porție de mâncare, este foarte probabil să pui mai mult din alimentele cu mai multe calorii și, de asemenea, este probabil să le mâncați pe ele primele, ceea ce înseamnă că veți pune mai întâi aceste alimente bogate în calorii! Dacă vă regăsiți în aceste lucruri, încercați mai întâi să mâncați  salata sau legumele – în acest fel, veți începe să vă completați mai întâi cu alimente cu mai puține calorii, ceea ce lasă mai puțin loc pentru alimentele calorice.

Când luați masa în oraș, încercați să aveți grijă și de acești factori și vedeți cum vă pot influența obiceiurile alimentare.

 

Felicitări că ai citit acest articol până la final! Bonus poți afla gratuit starea ta wellness. Completează formularul de mai jos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *