Cum poate o nutriție echilibrată să vă îmbunătățească sistemul imunitar

Un sistem imunitar puternic se bazează pe o dietă sănătoasă pentru sprijin. Iată câteva sfaturi nutriționale care vă ajută să vă mențineți sistemul imunitar în cea mai bună formă.

Când vă opriți să vă gândiți la cât de greu funcționează sistemul dumneavoastră imunitar, o să observați că nu e ceva banal. Este un sistem incredibil de complex, care funcționează non-stop pentru a vă proteja și apăra. Și este un sistem care depinde de o alimentație bună pentru a funcționa corect.

Avem tendința să ne concentrăm mai mult asupra imunității în lunile cele mai reci. Se pare că vremea mai rece și boala merg mână în mână. O parte din motiv este că atunci când vremea se transformă în frig, petrecem mai mult timp în interior. Asta înseamnă că suntem în contact mai strâns cu mai multe persoane și circulăm mai puțin în aer liber, astfel încât avem mai multă expunere la germenii care ne pot îmbolnăvi.

Dar asta nu înseamnă că sistemul nostru imunitar nu este în alertă în restul anului. Sistemul tău de apărare încorporat funcționează 24/7. În esență, sistemul imunitar este propria ta armată personală de „soldați”. Îți protejează corpul identificând orice străin, de la un virus la o bacterie, la un parazit, și apoi îl caută și îl distruge.

Iar corpul tău depinde de substanțele nutritive adecvate și de un stil de viață sănătos pentru a-ți menține apărarea.

Un punct de pornire pentru un sistem imbunătățirea sistemului imunitar este să aveți un mic dejun echilibrat. Descoperă micul nostru dejun echilibrat.

O nutriție bună alături de sistemul tău imunitar

Sistemul dumneavoastră imunitar are unele „forțe speciale” sub formă de celule albe din sânge. Aceste celule produc proteine ​​specializate numite anticorpi care caută și distrug virusurile invadatoare și bacteriile. Deoarece anticorpii sunt proteine, aveți nevoie de proteine ​​adecvate în dietă pentru a vă asigura că veți putea să fabricați anticorpii de care organismul dumneavoastră are nevoie. Alimentele proteice sănătoase, cum ar fi peștele, păsările de curte, cărnurile slabe, alimentele din soia și produsele lactate cu conținut scăzut de grăsimi, oferă elementele de bază de care organismul tău are nevoie pentru a face aceste proteine ​​specializate.

Fructele și legumele sunt factori cheie în sănătatea sistemului imunitar, deoarece sunt surse mari de vitamine A și C, precum și fitonutrienți. Vitamina C îți încurajează corpul să producă anticorpi, iar vitamina A susține sănătatea pielii și țesuturilor tractului digestiv și ale sistemului respirator. Toate acestea acționează ca prime  linii de apărare împotriva invadatorilor străini. Mulți dintre fitonutrienții găsiți în fructe și legume funcționează ca antioxidanți, care pot ajuta la reducerea stresului oxidativ asupra organismului care poate slăbi capacitatea corpului de a lupta împotriva bolilor.

Puteți să suplimentați necesarul de vitamine al organismului dumneavoastră cu un complex specific de vitamine și minerale.

Menținerea sistemului digestiv sănătos este importantă și în susținerea funcției imunitare. Tractul dumneavoastră digestiv găzduiește trilioane de bacterii care au numeroase funcții în promovarea sănătății. Unele tulpini de bacterii te ajută să digeri fibra din alimentele tale, altele consumă gaze intestinale, în timp ce altele produc vitamine precum vitamina K și vitamina B12.

Atunci când sistemul tău este populat cu aceste bacterii „bune”, ele servesc și la eliminarea bacteriilor potențial dăunătoare care ar putea intra în tractul digestiv. Unele dintre cele mai bune surse ale acestor bacterii prietenoase sunt produsele lactate de cultură, precum iaurtul și kefirul. După cum știți, de fiecare dată când încercați ceva nou, asigurați-vă că consultați medicul dumneavoastră sau un specialist în nutriție.

Unele persoane suferă de afecțiuni medicale care afectează funcționarea sistemului lor imunitar. Doar dieta nu va îmbunătăți funcția unui sistem imunitar compromis. Dar pentru persoanele sănătoase, o dietă echilibrată poate ajuta la menținerea sistemului  imunitar sănătos și puternic. Pentru a vă ajuta corpul în lupta împotriva invadatorilor străini, „armata” internă are nevoie de cea mai bună nutriție posibilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *