Mudre sau mâinile vindecătoare – Yoga pe vârful degetelor
Mâna este cea mai bogată unealtă pe care corpul uman o are. Dă, primește, vindecă și este expresia energiei noastre non-verbale. De la dans, la limbajul semnelor și până la simplu gest cotidian de nervozitate, mâinile noastre sunt reflectarea stării noastre interioare. În mod inconștient, pot dezvălui multe despre adevărata noastră natură. De exemplu, când ne strângem mâinile prin intercalarea degetelor, dacă degetul mare drept este deasupra, logica sau rațiunea predomină în noi, iar dacă este degetul mare stânga, atunci intuiția este predominantă. Pentru un chiromat, mâinile sunt povestea vieții, a trecutului și viitorului cuiva. În Reiki, punerea mâinilor este principala tehnică de vindecare pentru refacerea și echilibrarea energiei naturale, a forței de viață în corp. În reflexoterapie, așa numita mudra Pământului este Bhumisparsha Mudra, mâna este microcosmosul în relație constantă cu gestul de nesupunere și simbolizează întregul corp (macrocosmos). Limbajul mâinilor în victoria lui Buddha depășește cu mult granițele. În mod tradițional, ispitele pământești ale pozițiilor mâinii au fost expresii ale Divinului: dacă putem reproduce gestul, atunci atragem energia specifică acestui gest al mâinii. De exemplu, Varada mudra este un gest de compasiune și, prin urmare, atrage compasiune. Indiferent dacă este în dans sau yoga, a face un astfel de gest creează în mod intenționat o legătură între noi înșine și puterea vindecătoare a universului. Mudrele poartă un sens, și de secole, au fost lăudate pentru efectele lor benefice. Fiecare Mudra sigilează energia specifică, ajutându-ne să găsim echilibru.
Relația dintre degete și iubirea corpului nostru a fost folosită în Palmistry Reika Yoga, ceea ce înseamna a îmbunătăți starea noastră de bine. În conformitate cu practica Yoga orice boală este cauzată de dezechilibrele din corp și este posibil să se lucreze pe acestea cu mudre specifice. Corespondența dintre fiecare deget și elementele sale, planete, energii sau organe, variază de la școală la scoală. Chiar dacă budismul și hindi au diverse interpretări, mudrele au un efect benefic asupra oamenilor care le practică și acest lucru este cel mai important. Corespondenții din acest articol sunt cel mai utilizați în practici precum Ayurveda, Palmistică, Budismul și Reky. Povestea populară a degetului arătător a fost considerată un lucru rău. Chiar și azi, este nepoliticos să îndrepți spre o persoană acest deget. Degetul mijlociu este cunoscut ca un deget lipsit de sfială și era tradițional ca pe acesta să nu se poarte inele. Inelarul este considerat degetul vindecător fiind în legătură cu pământul. Degetul mic are ca și element apa, simbolizând intuiția, de aceea ziceau bunicii:„ degetul mic mi-a spus…”. Este mereu recomandat să aveți orizonturile deschise și să descoperiți ce funcționează pentru voi. Acela este adevărul suprem.
Mudrele spirituale
Au fost folosite în temple de câteva civilizații de pe tot globul, toate exprimând starea spirituală interioară. Mâinile joacă un rol important în împuternicirea gândirii, pentru a funcționa optim. În iconografia budistă, Buddha este reprezentat cu o anumită postură a mâinilor, sugerând una din învățăturile sale.
Mulți dansatori instinctiv simt că anumite mișcări de dans generează nu doar frumusețe ci și o putere subtilă, sau chiar divină.
Exemple de mudre
Bhumisparsha Mudra, denumită și mudra Pământului, este gest al neclintirii, simbolizând victoria lui Buddha asupra tentațiilor pământești.
Abhaya Mudra, mudra neinfricaților, este cea care oferă protecție și ne eliberează de frici. Lipsa frici este rezultatul lipsei de slăbiciuni
.
Dharmachakra Mudra. Gestul de a intoarce rotița reprezintă dualitatea, cu care ne confruntăm toți. Viața pe Pământ și viața de după. Aceasta ne invață despre reîncarnare și despre tranziția dintr-o lume în alta.
Varada mudra – Mudra compasiunii
Cum să stimulezi un element:
Apasă cu vârful degetului – creștere
Apasă sub degetul mare – neutralizează
Apasă la baza degetului – scădere
Elemente ale degetelor:
Degetul mare: foc, sud, soare, creare, acțiune, egou, hipertensiune, febră, ochi;
Arătător: aer, est, jupiter, fericire, spiritualitate, minte, sistemul nervos, memorie;
Degetul mijlociu: centru, Saturn, inteligență, cunoaștere, atingere, urechi, oase, gât, piele, echilibru;
Degetul inelar:Pământ, nord, Venus, securitate, răbdare, miros, nutriție, digestie, greutate corporală;
Degetul mic: apă, vest, Mercur, senzații, teamă, gust, sânge, rinichi, creativitate;