Beneficii „Salutul soarelui” – Cum îți transformă corpul

Beneficiile ale Surya Namaskar și Hatha Yoga pot fi maximizate urmând câțiva pași simpli în timpul antrenamentului. În această postare, Sadhguru analizează rolul surprinzător pe care îl joacă apa și transpirația în sadhana.

Sadhguru: În general, oamenii înțeleg Surya Namaskar ca un exercițiu: vă întărește spatele, mușchii, etc. Da, cu siguranță face toate astea și multe altele. Este un antrenament complet pentru sistemul fizic – un exercițiu  complet, fără a fi nevoie de echipament. Dar, mai presus de toate, este un instrument important care face ființele umane mai puternice și  să se elibereze de ciclurile și tiparele compulsive ale vieții lor.

Surya Namaskar înseamnă să aduci recunoștință soarelui dimineața. Soarele este sursa de viață pentru această planetă. În tot ceea ce mănânci, bei și respiri, există un element al soarelui. Doar dacă înveți cum să „digeri” mai bine soarele, să-l interiorizezi și să-l faci o parte a sistemului tău, beneficiezi cu adevărat de acest proces.

Corpul fizic este un pas fantastic pentru posibilități mai mari, dar pentru majoritatea oamenilor funcționează ca un blocaj rutier. Compulsiile corpului nu le permit să meargă înainte. A fi în sincronizare cu ciclul solar este o parte importantă a echilibrului și receptivității, un mijloc de a duce corpul la punctul în care nu mai este un obstacol.

Surya Namaskar: sincronizare cu ciclul solar

Este un antrenament complet pentru sistemul fizic – un exercițiu complet, fără a fi nevoie de echipament.

Surya Namaskar, cunoscută sub numele de „Salutul Soarelui”, se referă esențial la construirea unei dimensiuni în care ciclurile tale fizice sunt în sincronizare cu ciclurile soarelui, care se desfășoară la aproximativ douăsprezece ani și trei luni. Nu întâmplător, ci prin intenție, a fost structurat cu douăsprezece posturi sau douăsprezece asane în el. Dacă sistemul dumneavoastră este într-un anumit nivel de vibranție și pregătire și într-o stare bună de receptivitate, atunci în mod natural, ciclul dumneavoastră va fi în sincronizare cu ciclul solar.

Femeile tinere au un avantaj prin faptul că sunt, de asemenea, în sincronizare cu ciclurile lunare. Este o posibilitate fantastică să ai corpul conectat atât la ciclul solar, cât și la ciclul lunar. Natura a acordat acest avantaj unei femei, deoarece i s-a încredințat responsabilitatea suplimentară de a propaga rasa umană. Deci, i s-au oferit câteva privilegii suplimentare. Dar mulți oameni nu știu cum să se ocupe de energia suplimentară generată de relația respectivă și, prin urmare, o tratează ca pe un blestem și chiar un fel de nebunie, așa cum este demonstrat de cuvântul „lunar” transformându-se în „lunatic”.

Utilizarea ciclurilor pentru a depăși ciclicul

Între ciclul lunar, care este cel mai scurt ciclu (un ciclu de 28 de zile) și ciclul soarelui, care are peste 12 ani, există multe alte tipuri de cicluri. Cuvântul „ciclic” semnifică repetiție. Repetarea înseamnă că într-un fel este compulsivă. Compulsivitatea înseamnă că nu este propice conștiinței. Dacă ești foarte compulsiv, vei vedea că situațiile, experiențele, gândurile și emoțiile vor fi ciclice. Revin la tine o dată la șase luni sau optsprezece luni, trei ani sau șase ani. Dacă te uiți în urmă, vei observa acest lucru. Dacă vin o dată în peste doisprezece ani, asta înseamnă că sistemul tău este într-o stare bună de receptivitate și echilibru. Surya Namaskar este un proces important care să permită acest lucru. Sadhana este întotdeauna despre a rupe ciclul, astfel încât să nu mai existe compulsivitate și să aveți genul potrivit de bază pentru conștiință.

Corpul fizic este un pas fantastic pentru posibilități mai mari, dar pentru majoritatea oamenilor funcționează ca un blocaj rutier

Natura repetitivă a mișcărilor sau sistemelor ciclice, la care ne referim în mod tradițional ca samsara, este stabilitatea necesară pentru a face viața. Dacă totul ar fi la întâmplare, nu ar fi posibil să adăpostim o mașină constantă care să ducă la viață. Deci, pentru sistemul solar și pentru persoana în parte, a fi înrădăcinat în natură ciclică este fermitatea și statornicia vieții. Dar, odată ce viața a atins nivelul de evoluție la care au ajuns ființele umane, este firesc să aspire nu doar la stabilitate, ci și la transcendență. Acum, este lăsat ființelor umane individuale fie să rămână prinși în ciclic, ceea ce este baza existenței fizice stabile, fie să folosească aceste cicluri pentru bunăstarea fizică și să le călărească și să depășească ciclicul.

Maximizarea beneficiilor Surya Namaskar

Hatha yoga se referă la crearea unui corp care nu va fi un obstacol în viața ta, ci un pas în pas spre înflorirea posibilității tale finale. Există câteva lucruri simple pe care le puteți face pentru a vă pregăti corpul și a profita la maxim de practica dumneavoastră.

  • Băiți-vă în apă rece pentru a încărca structura celulară

Înainte de a începe practica, faceți un duș sau o baie folosind apă care este puțin mai rece decât temperatura camerei. Dacă un anumit volum de apă curge peste corpul tău sau corpul tău este scufundat în apă mai rece decât temperatura camerei, celulele epiteliale se vor contracta și spațiile intercelulare se vor extinde. Dacă utilizați apă caldă, porii celulelor se vor deschide și vor absorbi apa – nu este ceea ce ne dorim. Pentru practica yoga, este important ca celulele să se contracte și spațiile intercelulare să se deschidă, deoarece dorim ca structura celulară a corpului să fie încărcată cu o dimensiune diferită a energiei. Dacă celulele se contractă și permit spațiu între ele, practicarea yoga va încărca structura celulară.

De ce unii oameni par a fi mult mai vii decât alții este, în esență, deoarece structura lor celulară este mai încărcată. Când este încărcat de energie, va rămâne tinerețea pentru o perioadă foarte lungă de timp. Hatha yoga este o modalitate de a face asta. În India de Sud, apa de la robinet este, în general, puțin mai rece decât temperatura camerei. Dacă vă aflați într-un climat temperat, apa obișnuită de la robinet poate fi prea rece. Trei-cinci grade sub temperatura camerei ar fi ideal. Un maxim de zece grade sub temperatura camerei ar fi acceptabil – apa nu trebuie să fie mai rece decât asta.

  • Freacă transpirația de piele pentru a reține energie

Indiferent dacă practicați asane, Surya Namaskar sau Surya Kriya – dacă începeți să transpirați, nu ștergeți transpirația cu un prosop. Dacă ștergeți transpirația, vă scurgeți energia generată de practică. Apa are capacitatea de a transporta memorie și energie. De aceea, nu trebuie să ștergeți transpirația cu un prosop, să beți apă sau să mergeți la baie în timpul antrenamentului, cu excepția cazului în care există o situație specială care o face absolut necesară.

Și, după practicarea yoga, așteptați cel puțin o oră și jumătate  înainte de a faceun duș – trei ore ar fi și mai bine. A transpira și a nu face duș timp de două-trei ore poate fi o mică provocare olfactivă – așa că rămâneți departe de ceilalți!

Învață să consumi cantitatea potrivită de apă

După practicarea yoga, așteptați minimum 1,5 ore înainte de a face un duș

Învață să bei apă doar cât are nevoie corpul. Cu excepția cazului în care vă aflați într-un deșert sau aveți obiceiuri care vă deshidratează – cum ar fi consumul excesiv de cofeină și nicotină – nu este necesar să înghițiți în mod constant apă. Aproximativ 70% din corp este apă. Corpul știe să se descurce singur. Dacă bei după setea ta, plus încă 10% suplimentar, va fi suficient. Pentru a da un exemplu – dacă setea ta a dispărut după două înghițituri de apă, bea cu 10% mai mult. Aceasta va avea grijă de nevoia corpului tău de apă. Doar dacă sunteți afară la soare sau călătoriți la munte, transpirați puternic și pierdeți apă rapid, trebuie să beți mai mult – nu atunci când faceți yoga sub un acoperiș.

De la Surya Namaskar la Surya Kriya

Prin practica Surya Namaskar, dacă se atinge un anumit nivel de stabilitate și de stăpânire asupra sistemului, atunci se poate introduce un proces mai puternic și semnificativ din punct de vedere spiritual, numit Surya Kriya. Surya Kriya este procesul fundamental. Surya Namaskar este un „văr de la țară” al lui Surya Kriya și există un alt proces numit Surya Shakti, care este o rudă îndepărtată. Dacă doriți doar să utilizați procesul ca cultură fizică pentru a construi mușchi și a deveni puternic fizic, faceți Surya Shakti. Dacă doriți să fiți în formă fizică, dar doriți și un element spiritual în el, faceți Surya Namaskar. Dar dacă doriți un proces spiritual puternic, faceți Surya Kriya.

Articol tradus de pe sadguru.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *