Salată sănătoasă VS salată nesănătoasă

O salată pare adesea o alegere sănătoasă, dar multe sunt pline cu ingrediente bogate în calorii.

Când mă gândesc la o salată, îmi imaginez un bol frumos de frunze verzi amestecate cu alte legume colorate precum morcovi portocalii, ceapă mov, roșii strălucitoare și ardei galbeni. O salată ca asta este imaginea sănătății. Dar există și o parte nesănătoasă a salatei. Utilizăm termenul de salată atât de vag acum, încât numim aproape orice aruncat împreună într-un bol o salată, atât timp cât există ceva care o acoperă, o aromează sau o ține împreună.

Am văzut salate în meniurile restaurantelor fără o legumă la vedere – doar o suprasarcină de carne, brânză și dressing. Unele salate încep cu intenții bune, sub formă de frunze verzi și legume mixte, dar apoi sunt încărcate cu tăiței crocanți, fâșii de pui prăjit, brânză sau slănină. Și dacă ar fi să mănânci la bunici, o „salată” constă, în mod invariabil,în roșii, plasate pe o frunză de salată (care de obicei nu era mâncată), completată cu maioneză.

Salatele pot avea mai multe calorii și grăsimi decât un cheeseburger

Problema cu multe salate antreu este că sunt încărcate cu grăsime, așa că ajută să știi de unde provine toată grăsimea. Data viitoare când vă aflați într-un restaurant și decideți să luați doar o salată, iată câteva lucruri de luat în considerare.

  • Evitați proteinele grase. Când vedeți cuvântul „crocant”, ca în fâșii crocante de pui, este doar un mod mai frumos de a spune „prăjit”. Așadar, dacă aveți o salată antreu cu proteine, căutați salate care conțin pui, creveți sau pește la grătar, mai degrabă decât prăjit. Și aveți grijă și la alte proteine ​​bogate în calorii. Mâncărurile precum cârnații sau mâncărurile grase își fac adesea drum în salate principale.
  • Evitați suplimentele bogate în grăsimi. Multe salate din restaurante sunt supraîncărcate cu o mulțime de suplimente care pot face ca numărul caloriilor să crească. Aceste bombe cu calorii grase includ brânză, slănină, fasii de tortilla prăjite, tăiței prăjiți și crocanți, inele de ceapă prăjite, smântână și crutoane uleioase.
  • Alegeți dressingurile cu grijă și folosiți-le în cantități mici. Dressingurile sunt una dintre cele mai rapide modalități de a anula valoarea nutritivă a unei salate sănătoase. Dressingurile cremoase sau cheesy vă pot costa 75 de calorii pe lingură, iar multe restaurante pun chiar și 8 linguri într-o salată. Și din moment ce ne-a fost dat, mulți dintre noi presupunem că este o porție normală. Dar puțini dintre noi își pot permite sau ar trebui să permită 600 de calorii suplimentare și 60 de grame de grăsime pe care o jumătate de ceașcă de dressingurile le adaugă amestecului. Comandați întotdeauna dressingurile  separat și alegeți-le pe cele mai puțin cremoase.  Încercați, de asemenea, metoda furculiței: scufundați furculița în dressing, și apoi luați salata. Veți obține un pic de gust cu fiecare gură, dar veți fi surprins de cât de puțin dressing utilizați.

Alegeți salata cu cap

Când alegeți o salată la restaurant, fiți atenți la aceste ingrediente bogate în grăsimi și faceți ajustări în consecință. De cele mai multe ori, este foarte simplu să renunți la 1-2 ingrediente și poate să schimbați dressingul cu oțet balsamic sau ulei de măsline. Doar câteva modificări simple pot face o diferență uriașă.

  • O salată în stil sud-vestic cu salată verde, pui la grătar, câteva linguri de fasole neagră, un pic de guacamole și câteva linguri de salsa poate fi o alegere sănătoasă. Și probabil că nu va costa decât aproximativ 400 de calorii. Ia o salată complet încărcată cu brânză, dressing cremos și servită într-o coajă de tortilla prăjită, iar numărul de calorii se va triplă la peste 1200.
  • În mod asemănător, o salată de pui chinezesc poate părea sănătoasă, deoarece de obicei include verdeață sau varză, pui la grătar, câteva portocale, mandarine și migdale prăjite. Dar sunt tăițeii prăjiți crocant și cantitatea uriașă de dressing care contribuie la creșterea numărului de grăsimi și calorii. Lăsați tăițeii prăjiți și păstrați-vă doar o lingură de dressing, și ajungeți la un număr rezonabil de 450 de calorii. Dacă mănânci salata așa cum o servește restaurantul, ai mânca mai mult de 1000 de calorii; acesta este echivalentul  al unei felii uriașe de cheesecake și cartofi prăjiți.
  • Folosiți aceleași principii și atunci când alegeți salate laterale. O salată verde mixtă este de obicei o alegere excelentă dacă folosești doar un dressing pe bază de oțet. Salata de fructe – atâta timp cât nu este încărcată cu sirop zahăr sau cu un sos dulce cremos – face, de asemenea, o salată laterală/garnitură excelentă. Dar aveți grijă la salatele  care sunt cremoase sau amidonice. Chiar și o mică porție de salată de cartofi, salată de paste sau o mică porție de maioneză vă poate costa câteva sute de calorii.

Când vine vorba de alegerea unei salate, linia de bază este aceasta: doar pentru că un fel de mâncare se numește salată, nu îl face automat sănătos. Deci, nu lăsa cuvântul salată să te amăgească. Atunci când alegeți, acordați o atenție puțin mai mică la denumire și o atenție mult mai mare la ingrediente.

Sursă: discovergoodnutrition.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *