Cele 8 ramuri din YOGA
Potrivit lui Patanjali, yoga se compune din 8 ramuri. Fiecare dintre aceste ramuri are propria sa identitate separată, dar toate formează un întreg, iar atunci când sunt integrate, cele 8 etape devin adevărata yoga.
Cele 8 aspecte ale yoga sunt:
- Yama (disciplina socială)
Cinci legi universale: non-violența, respectarea adevărului; a nu fura; înfrânarea sexuală și a nu acumula. În calitate de coduri de comportament etic, ele trebuie respectate în viața de zi cu zi pentru a promova armonia și înțelegerea în societate.
- Niyama (disciplina individuală)
Cinci principii de conduită personală: curățenia, mulțumirea, austeritatea, cercetarea propriului sine și devoțiunea față de Dumnezeu. În timp ce legile yama se aplică moralei universale, principiile niyama sunt reguli de comportament care se aplică disciplinei fizice și mentale a practicanților yoga.
Descoperiți serviicile centrului nostru accesând acest link (click).
- Asana (posturi)
Potrivit Sutrelor lui Patanjali „posturile duc la stabilitatea corpului și la liniștirea minții”. Practicarea asanelor îmbunătățește flexibilitatea, vitalitatea și sănătatea și activează organelel (inima, plămânii, rinichii, ficatul, splina și pancreasul). Cu toate acestea, adevărata importanță a posturii constă în realizarea conexiunii dintre corp și minte, astfel încât cele două să devina întrețesute, pentru a iniția astfel drumul de la trezirea fizică la cea spirituală.
- Pranayama (controlul respirației)
Patanjali afirmă că Pranayama ar trebui să fie practicată numai după ce asanele au fost exersate suficient încât să constrituie o fundație fermă. Practicarea tehnicilor de Pranayama elimină tensiunile corporale, calmează sistemul nervor și liniștește mintea.
- Pratyahara (retragerea și controlul simțurilor)
Această retragere a simțurilor de la obiectele dorinței reprezintă legătura dintre primele patru ramuri și ultimele trei. După respectarea normelor de etică universală și personală(yama și niyama) și după practicarea asanelor și a tehnicilor de Pranayama, simțurilor pot fi orientate spre interior pentru a se obține o stare de liniște deplină.
- Dharana (concentrarea)
După practicarea posturilor corporale, rafinarea minții prin Pranayama și interiorizarea simțurilor prin pratyahara, se ajunge la etapa a șasea, dharana. Aici mintea este complet absorbită și concentrată asupra unui singur punct sau a unei singure activități. Cu cât mintea rămâne mai mult în această stare de concentrare, cu aât devina mai puternică.
- Dhyana (meditația)
Când practicantul își menține atenția focalizată neîntrerupt în dharana, acesta trece în dhyana. În această stare de concentrare profundă și de meditație netulburată, mintea, corpul și respirația devin una și se contopesc într-o singură stare de a fi.
- Samadhi (realizarea de sine)
Aceasta este punctul culminant al practicii yoga – trăirea plenară a unei stări de untiate și pace. Această stabilizare a minții este esența practicii yoga, fiind o stare de detașare de simțuri ca urmare a unei complete rafinări a trupului și a minții. Corpul și simțurile sunt în repaus, ca și cum am fi adormiți, iar mintea și rațiunea sunt alerte, ca și cum am fi treji, dar ceea ce experimentăm în această stare este dincolo de starea obișnuiță de conștiință.
Descoperiți tainele practicii yoga și înscrieți-vă la cursul nostru de începători. Pentru mai multe detalii click aici.