Cum să scapi ACUM de stres printr-o alimentație corectă și echilibrată

Mâncatul nu te poate scăpa de stres, dar dacă îl alină, atunci cu siguranță vine la pachet și cu câteva kilograme suplimentare. Iată câteva sfaturi pentru elimina acest obicei:
Mâncatul pe fond emoțional se întâmplă multora dintre noi din când în când. Poate că te-ai înveselit cu un castron de înghețată după o zi neobișnuit de dură sau ai strecurat câțiva cartofi prajiti de pe farfuria celui mai bun prieten la tine în farfurie. Dar atunci cand mancatul emotional nu mai poate fi controlat – atunci cand mancatul este primul si cel mai raspandit raspuns la gandurile si sentimentele negative – este timpul să faci o schimbare și să opui rezistență.

Mâncatul pe fond de stres sau pe fond emoțional este atunci când mănânci pentru a scăpa de orice sentiment rău pe care îl experimentezi, în speranța că mâncarea te va face să te simți mai bine. Uneori este o decizie conștientă, dar de cele mai multe ori este doar un răspuns fără minte la o emoție vagă, negativă. S-ar putea să nu știi ce te deranjează, dar primul impuls va fi să crezi că mâncarea este singurul lucru care te poate vindeca de orice îți face rău.
Este o foame emoțională sau fizică?
Există câteva semne care te pot ajuta să distingi foamea/ stresul emoțional de o foame adevărată, fizică.
Tensiunea emotionala consuma de obicei mult. Începi să te simți stresat sau tensionat, și oobosit! Pe de altă parte, foamea fizică tinde să se dezvolte treptat. Începi să simți foame, dar poți să aștepți să mănânci, ceea ce îți oferă timp pentru a alege cu înțelepciune și pentru a satisface această foame cu ceva bun pentru tine.
Mâncarea pe fond de stres provoacă de obicei o poftă de mâncare pentru un aliment zaharat, gras și ridicat din punct de vedere caloric – și adesea foarte specific (nu doar “ciocolată”, ci “o felie de tort de la patiseria Select”). Dar când ești înfometat din punct de vedere fizic, mâncarea, în general, te satisface oricum. Ești dispus să iei în considerare mai multe opțiuni care îți vor satisface foamea fizică, ceea ce înseamnă că este mai probabil să faci o alegere mai bună.
Odată ce foamea fizică este satisfăcută și stomacul se simte confortabil, este un semnal că ai mâncat destul și că ești sătul. Dar când emoțiile sunt șoferul, este ușor să ignori ceea ce ți-a spus stomacul tău.
Mâncarea pe fond de stres poate ridica momentan starea ta de spirit – și la fel de repede, rușinea și vina încep să apară. Pe de altă parte, când termini o masă care satisface foamea fizică, de obicei nu te simți vinovat după ce ai mâncat.
Sfaturi pentru a trata comportamentul stresului:
Păstrați un jurnal alimentar – Un jurnal de produse alimentare te poate ajuta cu adevărat să vezi ce declanșează stresul. Ori de câte ori simți nevoia de a mânca, da o notă nivelului de foame la care esti pe o scară de la 1 la 10 (1 = leșin de foame; 10 = sunt plin trebuie să-mi desfac îmbrăcămintea). Apoi, scrie cum te simți în acelmoment.
Fii la curent cu sentimentele tale – Știai că emoțiile sunt declanșatorul mâncatului pe baza stresului, de ce să nu le poti recunoaste? Este bine sa fii nebun sau singuratic sau uneori plictisit. Sentimentele pot fi neplăcute, dar nu sunt periculoase și nu trebuie întotdeauna să le repari.
De fiecare dată când mananci ca răspuns la stres, este doar un memento că nu te poți descurca cu emoțiile. Când stresul se lovește, încercați să vă întrebați: “Care este cel mai rău lucru care se va întâmpla dacă nu mănânc?” Da, nivelul tau de stres ar putea crește puțin, dar sentimentul va trece. Practica tolerarea emotiilor sau gasiti alte modalitati de a face fata stresului.
Găseste alternative pentru a mânca – ia-ti timp pentru a reflecta asupra sentimentelor și pentru a te gândi la modalități prin care vă poti rezolva problema. Fa o listă de lucruri pe care le poti face în loc să mănânci cum ar fi mersul pe jos, ascultatul muzicii sau meditatul.
Mâncătorii emoționali întăresc continuu ideea că cel mai bun mod de a trata emoțiile negative este alimentația. Și, ca și alte obiceiuri proaste, mancatul pe fond de stres se întâmplă înainte să ai chiar și o șansă să te gândești la asta. Deci, trebuie să spui adio obiceiurilor proaste și să faci altceva decât să mănânci când o zi proastă.
Mancatorii pe fond de stres sunt de multe ori furiosi daca nu satisfac nevoia de a manca, pofta se va inrautati. Dar când practică tactici de întârziere, sunt adesea surprinși de faptul că nevoia pur și simplu trece. Mai degrabă decât să te infingi în frigider, promite-ți că veți aștepta câteva minute și vei lăsa ca poftele să treacă.
Fii bun cu tineși fă-ți timp să lucrezi la stresul tău. Dacă observi că aceste tactici nu funcționează pentru tine, întreabă-ți antrenorul personal dacă consilierea sau sprijinul de grup ar putea fi de folos pentru tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *