Cum sa alegi o mâncarea congelată sănătoasă

Mâncărurile congelate sunt foarte convenabile, dar nealese cu grijă pot duce la stricarea dietei.

Primele produse apărute în SUA au fost în anii 1940, fiind concepute în primul rând pentru pasagerii companiilor aeriene,  iar abia după încă un deceniu au început să fie utilizate la scară largă. Au mai fost nevoie de încă 30 de ani, ca cuptoarele cu microunde să ajungă în casele oamenilor, iar asa zisele mese la TV(mâncăruri invelite în folie) nu au putut oferi satisfacții instant, deoarece necesitau aproximativ 30 de minute timp de gătire în cuptor.

La mijlocul anilor ’80, cuptoarele deja erau în majoritatea gospodăriilor,  iar inventarea tăvii pentru microunde a fost un „game changer”. Într-un final cina putea fi pe masă, literalmente în câteva minute.

În prezent, consumatorii, doresc atât confort cât și o alimentație bună de la aceste mese congelate. Persoanele solicită ingrediente mai bune, bogate în proteine, cu mai puțină sare și cu grăsimi sănătoase, astfel încât producătorii trebuie să facă față cererii.  Asta se rezumă la faptul că puteți găsi o masă congelată convenabilă,  care este de asemenea și bună pentru dieta dumneavoastră; doar trebuie să știți ce să căutați.

Avantajele și dezavantajele meselor congelate

Unul dintre principalele avantaje ale unei mese congelate este faptul că sunt gata împărțite în porții controlate. Când numărați calorii și urmăriți greutatea dumneavoastră, acest lucru poate fi un plus imens; elimină incertitudinea asociată cu cântărirea și măsurarea (sau pur și simplu estimarea) porției și, prin urmare, a caloriilor.

Cel mai mare avantaj este bineînteles confortul, mesele înghețate durează câteva minute pentru a fi gătite și puteți avea o masă sănătoasă fără a face cumpărături și alte pregătiri, iar faptul că există o varietate de sortimente, vă ajută să nu aveți o dietă monotonă.

Un dezavantaj este acela că majoritatea meselor înghețate au un conținut ridicat de sodiu, și pot conține conservanți pe care dumneavoastră nu i-ați utiliza atunci când gătiți. Bineînteles că mâncărurile congelate de calitate superioară au și un preț ridicat.

La ce să vă uitați când căutați o masă congelată!

Când faceți cumpărături pentru mese sănătoase înghețate,  veți dori să verificați cu atenție valorile nutriționale. Uitați câteva sfaturi:

Calorii: Valorea acestora poate varia între 350 și 500 de calorii pentru o masă, în funcție de nevoile dumneavoastră. Dacă doriți să scădeți în greutate este posibil să găsiți „mese” cu mai puțin de 200 calorii, dar acestea nu vă vor ține de foame mult timp, fiind posibil ca ulterior să apelați la niște gustări nesănătoase.

Proteine: Proteina vă ajută să vă mențineți în formă, cu cât găsiți alimente cu mai multă proiteină cu atât mai bine. Căutați mese care vă oferă un minimum de 15 grame de proteină.

Sodiu: Găsirea alimentelor cu un conținut scăzut de sodiu, este mul mai ușoară acum decât în trecut, căutați astfel mese cu sub 750 miligrame de sodiu.

Fibre: Mâncărurile congelate în general nu au un conținut ridicat de fibre, dacă găsiți mese cu 4-5 grame de fibră ar fi foarte bine.

Grăsimi: Caloriile totale din grăsimi, la o masă, ar trebui să fie sub 30%, pentru a controla acest lucru, uitați-vă pe etichetă  și căutați mese cu sub 3 grame de grăsime la 100 de calorii.

Dimensiunea porțiilor: Asigurați-vă că știți mărimea porției pe care puteți să o mâncați.  Majoritatea mâncărurilor congelate sunt pentru o singură persoană, dar nu strică să reverificați acest fapt. Nu uitați că valorile nutriționale sunt pentru o porție de servire.

Echitele produsele: Dacă pe ambalaj apar cuvinte precum „vegetarian”, „organic” sau „fără gluten”, atunci există posibilitatea ca acestea să aibă un conținut scăzut de calorii. Dar pentru a fi siguri, citiți cu atenție lista.

Cum să faceți o masă congelată și mai bună!

  • Cele mai multe mese congelate au porții destul de mici, deci puteți adăuga alături o salată sau câteva legume extra.
  • Dacă adăugați și o salată sau o supă, atunci puteți împărți masa în două feluri de mâncare.
  • Deși trebuie să spălați o farfurie după, puneți mâncarea congelată într-o farfurie, astfel vă dă senzația că e gătită de dumneavoastră și vă veți bucura mai mult de ea.
  • Păstrați tăvile în care vin împachetate, deoarece pe viitor vă pot ajuta să vă creați propriile mese bine proporționate.

Articol tradus de pe goodnutrition.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *