Mantrele pe înțelesul tuturor: cum poate o mantră să ducă la transformare

Sadhguru: Mantra înseamnă un sunet, o anumită rostire sau o silabă. Astăzi, știința modernă vede întreaga existență ca o reverberație a energiei, având diferite niveluri de vibrație. Acolo unde este vibrație, acolo este obligatoriu să fie și un sunet. Aceasta înseamnă că întreaga existență este un fel de sunet sau un amestec complex de sunete; întreaga existență este o simfonie de mai multe mantre. Dintre acestea, câteva mantre sau câteva sunete au fost identificate și pot funcționa ca niște chei. Dacă le folosești într-un anume fel, ele devin chei care deschid diferite dimensiuni ale vieții și ale experienței interioare.

 

Mantra – devino o cheie a existenței

O mantră nu este ceva ce rostești. Este ceva ce te străduiești să devii pentru că, dacă nu devii tu însuți acea cheie, existența nu ți se va dezvălui. Să devii o mantră înseamnă că tu însuți devii cheia. Numai dacă tu ești cheia, poți deschide încuietoarea. Altfel, este nevoie ca altcineva să o deschidă pentru tine și tu trebuie să îl asculți.

Mantrele ar putea reprezenta o foarte bună etapă pregătitoare. O singură mantră poate face lucruri extraordinare oamenilor. Ele pot fi niște forțe eficiente pentru a crea ceva, dar asta numai dacă ele vin dintr-o  sursă care are o înțelegere deplină a sunetului. Când spunem: “toate acestea sunt sunete”, vorbim despre creația însăși. Dacă o mantră vine de la o astfel de sursă, cu acest nivel de înțelegere, și transmiterea ei este pură, atunci mantra poate fi într-adevăr o forță eficientă.

 

Abordarea conștientă a mantrelor

Există diferite tipuri de mantre. Fiecare mantră activează o anumită energie în diferite părți ale corpului. Fără conștiența necesară, doar repetarea sunetului nu este nimic altceva decât prostie. Fiecare repetare a sunetului face ca mintea ta să se prostească. Dar atunci când acest lucru este făcut având conștiența adecvată, cu înțelegerea exactă a ceea ce el reprezintă, atunci o mantră poate fi un instrument foarte puternic.

Ca știință, este o dimensiune foarte puternică, dar dacă este transmisă fără fundamentele de care este nevoie și fără a crea cadrul necesar, ea poate cauza multe neajunsuri pentru că este o știință subiectivă. Cunoaștem oameni care și-au făcut rău pentru că au rostit necorespunzător ceva atât de comun precum Gayatri mantra.

 

Om bhūr bhuvah svah  (Aum Bhur Bhuvah Svah)

tát savitúr váren(i)yam (Tat Savitur Varenyam)

bhárgo devásya dhīmahi (Bhargo Devasya Dhimahi)

dhíyo yó nah pracodáyāt (Dhiyo Yo Nah Prachodayat)

 

Mantra și limba sanskrită – Care este legătura?

Mantrele provin întotdeauna dintr-o bază sanskrită, iar aspectele fundamentale ale limbii sanskrite sunt foarte sensibile la sunet. Dar atunci când oameni diferiți vorbesc, fiecare pronunță în felul său. Dacă bengalezii  spun o mantră, o vor spune în felul lor, dacă tamilii o spun, o vor spune în alt fel. Dacă americanii o spun, o vor spune complet diferit. Astfel, oameni diferiți care vorbesc limbi diferite au tendința de a distorsiona diferitele mantre, dacă nu au parte de pregătirea adecvată. O asemenea pregătire este prea solicitantă și oamenii nu au răbdarea sau dedicația necesare, pentru că este nevoie de o enormă cantitate de timp și implicare.

 

Nada Yoga – Legătura dintre Sunet și Formă

Limba sanskrită este un sistem, nu neapărat un mijloc de comunicare. Celelalte limbi au fost inventate, în majoritate, pentru că trebuia să ne referim la ceva. Inițial, ele au început cu o mână de cuvinte multiplicate apoi în forme complexe. Dar limba sanskrită este un limbaj descoperit, pentru că astăzi cunoaștem că, dacă introducem orice sunet într-un osciloscop, acesta are o anumită formă. La fel, fiecare formă are un anumit sunet. Fiecare formă din existență reverberează într-un anume fel și creează un anumit sunet.

Când pronunți un sunet, se creează o formă.  Există o întreagă știință a folosirii sunetelor într-un fel anume, așa încât să creeze forma potrivită. Putem crea forme puternice pronunțând sunetele în anumite tonuri. Această știință este cunoscută ca Nada Yoga, yoga a sunetului. Dacă stăpânești sunetul, atunci stăpânești și forma născută din acel sunet.

Când se învață limba sanskrită, este nevoie să se învețe pe de rost. Important este sunetul, nu semnificația. Lucrul ăsta mi s-a întâmplat când eram copil: mă holbam la cineva care vorbea. Inițial, auzeam cuvintele. Apoi, doar sunetele. După o vreme, am început să văd niște forme nebunești în jurul  lor, ceea ce m-a captivat, m-a uimit și amuzat atât de mult, încât aș fi stat să mă holbez la ele mereu, fără să înțeleg un singur cuvânt, pentru că nu ascultam deloc cuvintele.

Sansckrita est o limbă în care forma și sunetul sunt legate. În engleză, de exemplu, dacă spui “sun” (soare) sau “son” (fiu), pronunția este aceeași, doar în scris ele diferă. Ceea ce scrii nu este un criteriu. Sunetul este însă un criteriu. Când realizezi ce sunet este atașat unei anumite forme, denumeşti acea formă prin acel sunet. Astfel, sunetul şi forma sunt legate. Dacă pronunţi sunetul, eşti în legătură cu forma nu doar din punct de vedere psihologic, ci existenţial – eşti conectat cu forma. Limba sanskrită este o amprentă a existenţei. Ceea ce este formă, am convertit în sunet. S-au întâmplat multe distorsiuni. Cum să păstrăm asta în forma potrivită a devenit o provocare astăzi când cunoaşterea, înţelegerea şi conştienţa necesare lipsesc în mare parte.

 

 

Sunetul este mai important decât semnificaţia

Acesta este motivul pentru care atunci când sanskrita este învăţată, ea trebuie să fie învăţată pe de rost. Oamenii pot intona limba la nesfârşit. Nu contează dacă ştii sensul sau nu. Sunetul este important, nu semnificaţia. Înţelesul este fabricat în mintea ta. Sunetul şi forma sunt însă conectate. Te conectezi sau nu? – asta este întrebarea. De aceea limba sanskrită a devenit mama majorităţii limbilor indo –europene, cu excepţia limbii tamile. Aceasta nu provine din sanskrită, s-a dezvoltat independent. Dar toate celelalte limbi indiene şi aproape toate limbile europene îşi au originea în sanskrită.

 

 

Mantrele – cum să beneficiezi de ele

Muzica este un aranjament de sunete care produce o anumită dezmierdare. Muzica este un aranjament frumos, dar totuşi este la fel ca apa care curge. O mantră nu este atât de frumoasă estetic, dar este mult mai eficientă.

Îți propun să încerci asta: Sounds of Isha a lansat un CD care se cheamă Vairagya, ce conţine cinci mantre: Nirvana Shatakam, Guru Paduka Stotram, Brahmananda Swarupa, Aum Namah Shivaya şi Shambho (“cel care este binevoitor”). Acest CD a fost lansat cu un scop anume. Ascultă aceste mantre de câteva ori – fiecare dintre ele durează aproximativ zece minute. Sesizează care dintre ele te atrage cel mai mult.

Asta nu este despre a alege mantra care îţi place la modul: “Oh, îmi place mantra asta. Tu ce ai ales? Ok, atunci o aleg şi eu pe aceea.” Nu funcţionează aşa. Ascultă cu atenţie. Când simţi că una dintre ele te prinde, ascult-o în continuare numai pe aceea. Las-o să ruleze continuu. În maşină, acasă, pe iPad, iPod, pe telefon, peste tot. Pur şi simplu ascult-o pentru o vreme. După un timp va deveni parte din sistemul tău într-o asemenea măsură, încât va produce o anumită atmosferă pentru tine. Mantra nu este conştienţă, dar produce atmosfera potrivită. Sunetul va aranja ambianţa potrivită în interiorul tău, în cadrul psihologic, fizic şi în atmosfera din jur. Poţi profita de toate acestea.

Ascultă aici CD-ul Vairagya: 

 

Nada Brahma –  cum să experimentezi lumea ca sunet

“Nada” înseamnă “sunet”. “Brahma” înseamnă “Divin”, Întregul. În esenţă, există doar trei sunete. Orice sunet dat poate fi creat din aceste trei sunete. Dacă ştii câte ceva despre televiziunea color, ştii că sunt trei culori fundamentale. De la aceste trei culori de bază (n.r – roșu, verde și ablastru) pot fi create nenumărate culori. Similar, din aceste trei sunete (n.r- de bază) pot fi create oricâte alte sunete. Poţi înţelege asta făcând un simplu experiment: fără să îţi foloseşti limba, sunt doar trei sunete pe care le poţi scoate: “aaa”, “ouuu” şi “mmm”. Chiar dacă îţi tai limba, tot poţi pronunţa aceste trei sunete. Pentru orice alt sunet este nevoie să-ţi foloseşti limba. Limba te ajută doar să amesteci aceste trei sunete în mai multe feluri pentru a produce celelalte sunete. Sunt milioane de sunete pe care le poţi crea din gură, dar o persoană care este mută poate spune doar “aaa”, “ouuu” şi “mmm”. Nu poate spune altceva pentru că nu îşi poate folosi limba.

 

 

AUM- Sunetul fundamental

Dacă pronunţi aceste trei sunete împreună, ce obţii? AUM. Acesta nu este o marcă religioasă. Este sunetul fundamental al existenţei.  Se spune că Shiva [5] poate crea o nouă existenţă doar rostind de trei ori AUM. Aceasta nu este o realitate, dar este un adevăr.

Care este diferenţa dintre un fapt şi un adevăr? Să spunem că eşti femeie. Asta înseamnă că tatăl tău nu a avut nicio contribuţie la ceea ce eşti? Înseamnă că tatăl tău nu există în tine? Nu. Deci, este un fapt că eşti femeie sau eşti bărbat. Adevărul este însă că eşti ambele. Shiva nu stă undeva şi rosteşte AUM. Nu asta este ideea. Ce este de spus este că totul este doar o vibraţie. Sunt mai multe feluri în care poți privi asta.

În urmă cu mai mulţi ani, obişnuiam să călătoresc singur pentru o lună sau două în fiecare an în Himalaya şi am mers o dată la Kedarnath. Kedar este un loc foarte puternic şi minunat. Deasupra Kedarului este un loc numit Kanti Sarovar unde oamenii de obicei nu merg  pentru că este un urcuş dificil. Am străbătut drumul către Kanti Sarovar şi am stat pe o stâncă acolo. Este complicat să exprim prin cuvinte, dar, după o vreme, totul în jurul meu s-a transformat în sunet. Luase forma sunetului şi continua în mine într-un mod cu totul diferit. Gura îmi era închisă – sunt foarte sigur de asta – dar vocea mea suna tare ca şi cum aş fi vorbit la microfon, cântând un cântec în sanskrită:

Nada Brahma Vishwaswaroopa
Nada Hi Sakala Jeevaroopa
Nada Hi Karma Nada Hi Dharma
Nada Hi Bandhana Nada Hi Mukti
Nada Hi Shankara Nada Hi Shakti
Nadam Nadam Sarvam Nadam
Nadam Nadam Nadam Nadam

Traducere: Sunetul este Brahman, manifestarea universului, sunetul se manifestă în forma vieţii întregi, sunetul este legătură, sunetul este mijlocul de eliberare, sunetul este ceea ce leagă, sunetul este cea care eliberează, sunetul este cel care risipeşte toate, sunetul este puterea din spatele tuturor lucrurilor, sunetul este totul.  (…)

 

Dacă te predai acestui cântec, este o anumită putere în asta. Are puterea de a dizolva o persoană, dacă te arunci într-adevăr cu toată fiinţa în acest lucru.

 

*Acest articol a fost preluat de pe Isha Foundation www.ishafoundation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *