Cum să faci față așteptărilor

Sadhguru: Diferiți oameni au așteptări diferite de la tine și aceste așteptări sunt în contradicție. Soția ta te așteaptă acasă la 05:30, dar șeful tău te vrea la birou până 07:30 seara. Ai doar douăzeci și patru de ore, dar dacă ar fi să îndeplinești așteptările părinților tăi, așteptările copiilor tăi, așteptările șefului tău și, mai presus de toate, așteptările partenerului tău, ai nevoie, de fapt, de șaizeci de ore pe zi. “De unde pot obține aceste ore suplimentare?” Aceasta este întrebarea.

În prezent, oamenii au așteptări mult peste ceea ce tu le poți oferi. Nu blestema asta. Este o mare binecuvântare că oamenii așteaptă lucruri mari de la tine. Dacă oamenii s-ar uita la tine și ar gândi: “Oh, nu ne putem aștepta la nimic de la el” și nu ar avea așteptări în ce te privește, crezi că ar fi bine pentru tine? Dacă șeful tău nu ar avea așteptări de la tine, ai fi concediat.

Toți așteaptă multe lucruri de la tine. Aceasta este o oportunitate pentru tine de a merge dincolo de limitările tale și de a face ceva în viață. Înseamnă să promiți că vei face ceva perfect pentru a îndeplini așteptările tuturor? Acesta nu se va întâmpla niciodată. Dar dacă toți așteaptă în mod constant mai mult decât ceea ce tu le poți oferi, înseamnă că viața ta merge bine. Bucură-te de bunăstarea ta, nu te plânge de ea. Fă tot ce poți și asta e tot.

Viața nu devine frumoasă pentru că ești perfect, viața devine frumoasă pentru că ai pus inimă în tot ceea ce faci

 

Nu este vorba despre a fi perfect în ceea ce faci. Nu există un lucru perfect în viață. Un singur lucru se întâmplă perfect și acela este moartea. Dacă ești în căutarea perfecțiunii, în mod inconștient vei căuta moartea. Nu căuta perfecțiunea în viață! Viața nu devine frumoasă pentru că ești perfect, viața devine frumoasă pentru că ai pus inimă în tot ceea ce faci. Viața nu va fi niciodată perfectă, pentru că indiferent de felul în care funcționează acum, ar putea fi întotdeauna ceva mai mult, nu-i așa? Deci, nu se pune problema de perfecțiune.

Numai atunci când există așteptări mari, te vei întinde dincolo de limitele tale. Dacă te poți întinde, înseamnă că încă nu ai atins limita. Dacă nu există așteptări, nu-ți vei găsi niciodată întregul potențial.

Este nevoie de o cu totul altfel de conștiență pentru a-ți întinde limita, fără ca cineva să aibă așteptări de la tine. Este nevoie de altceva înlăuntrul tău. Acum nu ești așa. Ești condus numai de așteptările oamenilor. Așa că, hai să-i lăsăm să aștepte lucruri din ce în ce mai mari la tine. Îți gestionezi situațiile în măsura în care le poți gestiona. Unele lucruri vor fi mereu incontrolabile și, cu cât te bagi în mai multe, cu atât mai multe vor merge greșit în viața ta. Dar, de asemenea, mult mai multe lucruri vor merge bine. Calitatea vieții tale sau succesul tău nu trebuie măsurate după împliniri. Trebuie măsurate după cât de mult te dăruiești lucrului pe care îl faci. Ceea ce trebuie să se întâmple, se va întâmpla în funcție de capacitatea ta; situațiile și felul în care totul se aranjează – multe lucruri sunt incluse în acest aspect. Dar te dăruiești sută la sută pentru orice lucru de care îți pasă în viață? Aceasta e întrebarea.

 

 

Este nevoie de o cu totul altfel de conștiență pentru a-ți întinde limita, fără ca cineva să aibă așteptări de la tine. Este nevoie de altceva înlăuntrul tău. Acum nu ești așa. Ești condus numai de așteptările oamenilor.

 

 

Te duci la muncă, trebuie să ai grijă de familie – asta înseamnă supraviețuire, nu e mare lucru. Nu ai făcut ceva de o importanță extraordinară. Nu ai nevoie de nimic măreț să faci asta. Dar o mulțime de oameni o fac ca și cum ar fi efortul vieții lor. Scopul lor în viață este de a-și câștiga existența și de a supraviețui cumva. Nu trebuie să fie așa.

O ființă umană este mult mai capabilă decât atât. Ca această capacitate să se poată exprima, ai nevoie de o anumită claritate în minte. Există instrumente și practici simple pentru a lucra la asta. Dacă te antrenezi o anumită perioadă de timp, vei vedea că poți vedea lucrurile mai clar; nu este dincolo de capacitatea ta. Este un lucru pe care poți și ești dator să îl faci.

 

*Acest articol a fost preluat de pe Isha Foundation www.ishafoundation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *