Ce este Tantra Yoga? Categoric orgasmică, dar nu sexuală

Întrebare: Ce este mai exact Tantra? Se spune că în tradiția tantrică, în cazul în care relația dintre guru și shishya (n.r – discipol) devine intimă și sacră, ar putea exista o apropiere care ar putea fi chiar sexuală. Atracția discipol – guru, evidentă în povestea tradițională despre amorul dintre Krishna și gopi– s-ar putea manifesta ca o uniune sexuală. Deci, ce este cu adevărat Tantra și ce legătură are cu sexualitatea?

 

Thumbnail SadhguruSadhguru: Din păcate, în țările occidentale, Tantra este prezentată în așa fel încât se presupune că înseamnă sex fără inhibiții. A fost atât de greșit interpretată. Acest lucru s-a întâmplat din cauză că au fost scrise cărți despre Tantra de oameni care doresc doar să vândă cărți. Ele nu țin de Tantra în niciun fel.

Cuvântul “tantra” înseamnă, literal, o tehnică sau o tehnologie. Este vorba despre o tehnologie interioară. Sunt metode care au loc în conștiință, nu în afara ei. Dar, în înțelegerea actuală a societății, cuvântul “tantra” se referă la metode foarte neortodoxe sau inacceptabile din punct de vedere social. Este vorba, însă, doar despre faptul că anumite aspecte sunt folosite într-un anumit fel. Nu este nimic diferit de yoga. Un aspect al practicii yoga este numit Tantra yoga. Oamenii gândesc în termeni de “am nevoi sexuale, așa că urmez calea tantrică”. Este un nonsens.

Sistemul uman este compus din corpul fizic – o acumulare de alimente consumate; corpul  mental – partea de software și memorie care îi face pe indivizi să funcționeze în anumite feluri; corpul energetic – baza în care cele două sunt adăpostite. Ce este dincolo de asta este non-fizic.

Natura compulsivă și ciclică a corpului și a minții reprezintă o barieră în calea unor mai mari posibilități.Tantra înseamnă să mergi dincolo de aceste limitări, astfel încât compulsivitatea corpului și a minții să nu te țină captiv. Este vorba despre a învăța să utilizezi corpul, nu ca un sine individual, ci ca o treaptă pentru a duce ființa în cea mai înaltă dimensiune posibilă.

 

Tantra Yoga: Suflul de sus

Tantra nu este despre sexualitate desfrânată, așa cum mulți presupun. Sexualitatea este un instinct primar inserat în corpurile noastre pentru a asigura perpetuarea speciei. Aceasta este o cerință de bază. În același timp, trebuie să cunoști limitele dincolo de care aceasta nu te va duce. Doar atunci când recunoști limitările și ai dorința de a atinge alte dimensiuni, yoga și tantra devin relevante.

În tantra nu este vorba despre faptul că cineva vrea să crească folosind doar sexualitatea. Fiecare aspect este folosit pentru a creşte. Din păcate, pot exista persoane care sunt atrase de o astfel de cale din motive greșite. O adoptă pentru că doresc o aprobare spirituală pentru sexualitatea lor.

De ce vrei să te păcăleşti singur? Gestionează-ți biologia drept ceea ce este, nu trebuie să-i dai alt nume. Nevoile sexuale pot fi îndeplinite având relații în acest scop, fie între anumite limite sau în afara lor. Să foloseşti un proces spiritual pentru a-ţi îndeplini compulsiile sexuale este condamnabil și iresponsabil. Aceasta poate duce la diferite pierderi, pentru că procesul tantric nu este folosit numai pentru creșterea spirituală a individului, ci, de asemenea, pentru a crea un spaţiu de energie care să aducă şi altora posibilități de a avea o stare de bine.

Cel mai simplu principiu în Tantra yoga este: tot ceea ce poți duce în jos, de asemenea, poți duce în sus. Felul în care un om, de obicei, se afundă în viața lui este prin mâncare, alcool și sexualitate. Tantra yoga utilizează aceleași trei vehicule, însă să te ridice. Spre deosebire de sexualitate, care tinde să găsească eliberarea la un nivel inferior al sistemului energetic, tantra înseamnă să ne aducem energiile la dimensiunea superioară a sistemului energetic, astfel încât ele se vor revărsa de sus în jos.

Dintre diferitele manifestări ale energiei din corp – cunoscute ca cele 114 chakre – care se varsă de sus în jos, primele trei sunt considerate cele mai mari. Dacă vreţi să vă ridicaţi la acest nivel, fiecare instinct de bază, inclusiv instinctul sexual, emoțiile, intelectul și procesul supraviețuirii, trebuie folosite pentru a construi și a stimula sistemul energetic. Intenția este de a disloca instinctele, pentru că o anumită cantitate de energie este dedicată organismului. Dacă cineva are un act sexual real, construcţia energetică și scopul tantric vor fi pierdute.

Odată ce oamenii încep să folosească anumite substanțe, ei trebuie să fie într-o anumită stare, altfel acest lucru devine dependenţă. Este nevoie de o disciplină extremă, o disciplină care face ca, pentru cei mai mulți oameni, să nu fie posibil nici măcar să încerce. Când oamenii aleg această cale, în cazul în care unul dintr-o sută reuşeşte, restul de 99 vor ajunge doar bețivi.

 

Tantra Yoga de mâna stângă și de mâna dreaptă 

 

Aceasta este cunoscută sub numele de tantra “de mâna stângă”, care este o tehnologie mai primitivă. Presupune diferite ritualuri. Există, de asemenea, o cale “de mâna dreaptă dreaptă”, care este o tehnologie foarte rafinată. Acestea două sunt complet diferite. Calea “de mâna dreaptă” este mai mult interioară și foloseşte energia chibzuit, totul este numai despre tine. Nu implică nici un ritual sau acţiune exterioară. Este tantra? Într-un fel este, dar yoga o include. Când spunem yoga nu excludem nicio posibilitate – totul este cuprins.

Câțiva perverşi au văzut însă un anumit proces care este ţine exclusiv de tantra de mâna stangă, unde există o anumită utilizare a corpului. Ei au luat doar această parte, au amplificat-o și au scris cărți despre asta cu tot felul de acte sexuale ciudate. Asta nu este Tantra.

Tantra înseamnă că sunteți capabili să vă utilizaţi energiile pentru a face lucrurile să se întâmple. Dacă vă puteți ascuţi mintea pentru a pătrunde tot înţelesul, de asemenea, asta este un fel de tantra. Dacă faceți energiile să funcționeze astfel încât inimile voastre să devină complet iubitoare și puteți emana o iubire enormă care să îi copleșească pe toți, asta este, de asemenea, tantra.

Dacă v-ați face corpul fizic extrem de puternic pentru a face lucruri incredibile, acest lucru este, de asemenea, tantra. Sau, dacă puteți face ca energiile voastre să facă lucruri de la sine, fără angajarea corpului, minții sau emoțiilor, aceasta este, de asemenea, tantra.

Deci, tantra nu este un nonsens ciudat. Este o anumită capacitate. Fără ea nu există nicio posibilitate. Întrebarea este: “Cât de rafinată este tantra pe care o practici?” Dacă dorești ca energiile tale să se miște, poți să faci 10.000 ritualuri sau poți să stai pur și simplu liniștit. Aceasta este marea diferență. Tehnolgie slabă sau înaltă? Aceasta este întrebarea, dar fără tantra nu există un proces spiritual.

 

 

Tantra yoga nu este despre a gâfâi

 

Eu vorbesc despre actualizarea tehnologiei voastre interioare. Nu trebuie să gâfâiţi pentru a obține o stare orgasmică. Dacă stai cu ochii închiși, poți induce orgasme în fiecare celulă a corpului tău.

Relația guru-discipol are scopul de a-l duce pe discipol la o dimensiune mai înaltă a conştiinţei, nu de a-l prinde în capcana naturii compulsive a sexualităţii. Mai presus de toate, această relație sacră este cu siguranţă orgasmică, dar nu sexuală. Cei care nu au reușit să atingă o stare orgasmică a existenței vor asocia o stare extatică cu sexualitatea pentru că, probabil, acesta este cel mai înalt nivel de experiență pe care l-au cunoscut.

Krishna_holding_flute

Oamenii încearcă întotdeauna să recurgă la relația Krishna-gopi (n.r – vezi nota de subsol). Cum spune legenda, Krishna a oferit o experiență orgasmică la 16.000 de femei simultan. Acest lucru nu se poate întâmpla într-o uniune sexuală.

Un discipol poate stabili o relație foarte intimă cu un maestru. Intimitatea este în general înțeleasă doar ca două corpuri care se ating. Corpul nu este însă suficient de intim pentru cel care este pe o cale spirituală. Corpul fizic este o acumulare din exterior, astfel încât în sistemele tantrice și în yoga, corpul nu este niciodată considerat o parte intimă a ta.

Numai atunci când energiile se întâlnesc și se amestecă, iar energiile unui maestru copleșesc, se extind peste energiile discipolului, aceasta duce la o experiență orgasmică – o uniune, dar nu de tip sexual.

Dacă tot ce vrei este să faci o meditație sau un exercițiu spiritual, nu ai nevoie de un maestru. Guru este aici, în esență, să te copleșească cu stări de extaz necunoscute. Deci, tantra este o tehnologie de eliberare, nu este sclavie.

 

 

*Acest articol a fost publicat de pe Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *