Muladhara – cea mai importană dintre chakre

Sadhguru: Dacă te uiți la corpul uman imediat după concepție, el este doar un mic ghem de carne. Acel mic ghem de carne s-a aranjat încet, încet, în ceea ce este acum. Pentru a se aranja în acest fel, este nevoie de un fel de software care este cunoscut sub numele de kosha pranamaya sau corp energetic. Corpul de energie se formează primul, iar corpul fizic începe să se manifeste după aceea. Dacă există distorsiuni energetice în organism, ele se vor manifesta, de asemenea, în corpul fizic.

Din această cauză, în această cultură (n.r – indiană), atunci când o femeie este însărcinată, obișnuiește să meargă la templu pentru a obține binecuvântare de la oameni – prin asta ei încearcă să influențeze corpul de energie. Dacă o femeie însărcinată are un corp de energie foarte vibrant, bine format, ea va naște o ființă umană foarte capabilă.

Muladhara – fundația contează

Chakra Muladhara este temelia corpului energic. În zilele noastre, oamenii cred că, pentru că este cea mai joasă chakră, nu merită atenție. Oricine crede că fundația este ceva de care nu trebuie să aibă grijă, trăiește într-un paradis al proștilor. Fundația este cel mai important lucru. Muladhara este cel mai important lucru. Când facem yoga, suntem mai concentrați pe Muladhara decât pe orice altceva, pentru că, dacă stabilizăm acest aspect, restul este ușor de creat. În cazul în care fundația construcției nu este fixată și se încearcă să se facă o construcție rezistentă, va fi un circ zilnic. Asta este ceea ce s-a întâmplat cu viața umană – a menține o anumită stare de echilibru și de bunăstare zi de zi, a devenit un circ pentru majoritatea oamenilor. Dar, dacă Muladhara este stabilă, viu sau mort, tu vei fi stabil, deoarece fundația ta este bună și poți repara alte lucruri mai târziu. Dar dacă fundația ta este instabilă, anxietatea este ceva natural.

Pericolele vânătorilor de experiențe

Pentru ca grația (n.r- divină) să se transmită, trebuie să aveți un organism corespunzător. Dacă nu aveți un corp adecvat și grația se pogoară asupra voastră în stil mare, se va produce un scurtcircuit. Mulți oameni își doresc experiențe mari, dar nu sunt dispuși să-și transforme corpul pentru a putea dirija aceste experiențe. Mulți oameni și-au pierdut mințile sau și-au distrus corpurile pentru că s-au apucat să vâneze experiențe.

În practica yoga nu alergi după experiențe, doar te pregătești. Acesta este modul în care s-a întâmplat și cu Saptarishis – primii șapte ucenici ai lui Adiyogi (n.r – primul yoghin din lume). Ei s-au pregătit pur și simplu. Nu au cerut niciodată nimic. S-au pregătit pur și simplu timp de optzeci și patru ani, iar când Adiyogi a realizat că au fost atât de pregătiți, el nu a mai putut pune opreliști transmiterii învățăturii. A trebuit să dea totul. Dar lumea de azi a devenit așa : “Sadhguru, sunt aici de două zile, poți să mă iluminezi?”

Științele yoghine s-au axat mereu pe chakra Muladhara. În ultima vreme “yoghini” nepracticanți au scris cărți și au spus că trebuie să te concentrezi pe chakrele superioare. Această problemă despre înalt și jos este prea înrădăcinată în mințile obișnuite cu lectura, dar nu este modul în care funcționează viața. Acum câțiva ani, obișnuiam să conduc un program de două sau trei zile de Hata Yoga. Doar făcând asane, oamenii izbucneau în râs și în plâns. Cei mai mulți yoghini folosesc doar câteva posturi simple pentru a-și depăși limitele. Așa funcționează Hata Yoga. Hata Yoga înseamnă echilibru. Echilibru nu înseamnă sănătate mentală. Dacă dorești ca viața ta să fie exuberantă, ai nevoie de ceva nebunie în tine. Dar dacă vei deveni un nebun compulsiv, ai pierdut.

Când vorbim despre echilibru, nu vorbim despre sănătate mentală, vorbim despre găsirea acelei punți între sănătate mentală și nebunie, acolo unde te poți risca și te poți aventura. Nebunia e o aventură. Este un lucru extrem de minunat, atât timp cât acesta este în control. Dacă pierzi controlul, va deveni urât. La fel, sănătatea mentală este un lucru frumos, dar dacă vei fi perfect sănatos din acest punct de vedere, ești ca și mort. Această capacitate de a risca și a te aventura în orice lucru vrei, în orice moment, va veni la tine dacă acel aspect care ține de Muladhara este bine fixat.

*Acest articol a fost preluat de pe www.ishafoundation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *