Ce este karma și cum funcționează
Întrebare: Ce este karma? Există tipuri diferite de karma și cum ne afectează ele?
Sadhguru: Ceea ce tu numești “viața mea” reprezintă o anumită cantitate de energie, controlată de o anumită cantitate de informație. Această informație, în zilele noastre, poate fi numită software. O anumită cantitate de energie a vieții este încărcată cu o anumită cantitate de informație. Împreună, această tehnologie a informațiilor ești tu. Ai devenit un anumit tip de caracter, din cauza tipului de informații care a intrat în tine. Amintirile vieții merg mult dincolo de momentul în care te-ai născut, dar în percepția ta de acum, îţi aminteşti, cel puțin în această viaţă, ce fel de părinți, familie și educație ai avut, în ce mediu religios şi cultural te-ai născut, ce fel de realități culturale ai avut în jur- toate aceste impresii au intrat în interiorul tău.
O persoană a căpătat un anumit caracter pur și simplu din cauza tipului de informații care a ajuns în ea. Aceasta este karma. Aceste informații se numesc în mod tradițional karma, corp karmic sau corp cauzal – cel care care determină viața.
Diferitele tipuri de karma
Această informație este structurată pe mai multe niveluri. Există patru dimensiuni, dintre care două nu sunt relevante acum. Pentru a înțelege, putem vorbi despre celelalte două. Unul dintre ele este sanchita karma. Acesta este depozitul karmic care ajunge până la animalele unicelulare și chiar la esențele neînsuflețite din care viața a evoluat. Toate informațiile sunt acolo. Dacă închideți ochii, deveniți suficient de conștienţi și vă uitați înăuntrul vostru, veți ști natura universului – nu pentru că priviţi acest lucru cu mintea, ci pur și simplu pentru că această informație este prezentă în structura corpului. Există un depozit de informație care merge înapoi în creație. Aceasta este karma sanchita. Dar nu poți lua acest depozit şi să faci din el vânzări cu amănuntul. Aveți nevoie de un magazin pentru a face retail. Acest “magazin de vânzare cu amănuntul”, care este deschis pentru această viață, se numește prarabdha.
Prarabdha karma reprezintă acea cantitate de informație alocată pentru această viață. În funcție de vibrația ta, viață alocă pentru sine atât de multă informație câtă poate duce. Creația este plină de compasiune. Dacă ți-ar da mai mult din karma pe care o ai, ai fi mort. Chiar acum, mulți oameni sunt torturați de amintirile simple, de acum 30-40 de ani, din aceasta viață. Dacă le-ar fi fost dată de o sută de ori mai multă memorie, nu ar supraviețui. Așa că, natura îți dă prarabdha, o memorie repartizată atât cât să poți face față.
Ce este karma și care este rolul ei în viața unui căutător spiritual?
Odată ce ați intrat pe calea spirituală, voi faceți o declarație: “Mă grăbesc să ajung la destinația finală.” Nu vreți să faceți asta într-o sută de vieți. În procesul acesta de o sută de vieți s-ar putea să adunați atât de multă karma cât pentru o altă mie de vieți. Voi vreți să grăbiți acest proces.
Astfel că, odată ce începe un proces spiritual, dacă inițierile se fac într-un anumit fel, se deschid dimensiuni care nu s-ar fi deschis altfel. Ai fi trăit o viață mai liniștită dacă nu ai fi fost spiritual, dar, de asemenea, o viață mai ternă, mai aproape de moarte decât de viață. Fără ca nimic esențial să fie zguduit în tine, poate că ai fi trecut prin viață confortabil.
Deci, asta înseamnă că toate lucrurile negative se întâmplă din momentul în care păşeşti pe calea spirituală? Nu așa se întâmplă. Doar că, atunci când viața se mișcă într-un ritm extraordinar – un ritm mult mai rapid decât cel al persoanelor din jurul tau – începi să crezi că ți se întâmplă vreo tragedie. Nici o tragedie nu are loc. Este doar faptul că cei din jur merg cu o viteză normală, iar viața ta se derulează pe repede-înainte.
“… dacă sunteți cu adevărat pe calea spirituală, nimic nu va fi clar. Totul va fi în ceață. Cu cât mai repede vă deplasați, cu atât mai încețoșat devine.”
Mulți oameni au această impresie greșită că, odată ce au intrat pe o cale spirituală, vor deveni liniștiți și totul va fi clar. Dacă adoptați un sistem de credință convenabil și urmați o singură cale, atunci totul pare a fi clar. Dar, dacă sunteți cu adevărat pe calea spirituală, nimic nu va fi clar. Totul va fi în ceață. Cu cât mai repede vă deplasați, cu atât mai încețoșat devine.
Acum câțiva ani, s-a întâmplat să fiu în Germania și, după ce am terminat programul, a trebuit să conduc spre Franța, care era cam la aproximativ 440 km de locul în care mă aflam. De obicei, drumul acesta durează cinci ore. Nu aveam chef să rămân pe drum timp de cinci ore, așa că am apăsat pe accelerație și mergeam cam cu 200 km/h. Peisajul de țară trebuia să fie frumos în această regiune și m-am gândit să mă uit la el. Am încercat, dar totul era neclar şi nu am putut să-mi iau ochii de la drum pentru niciun un moment. Ningea și conduceam cu o viteză nebună.
Așa că, cu cât mergi mai repede, cu atât mai repede se încețoșează totul și nu îți poți lua ochii nici un moment de la ceea ce faci. Dacă dorești să te bucuri de priveliște, e nevoie să mergi ușor și încet. Dacă ești pe grabă să ajungi la destinație, îți scapă. Nu vezi nimic. Doar mergi înainte. Calea spirituală este la fel. Dacă eşti cu adevărat pe calea spirituală, totul este învălmășit în jurul tău. Dar tu încă mergi înainte, așa că e ok. Este asta în regulă? În cazul în care nu e, poți sa te întorci la ritmul evolutiv normal. Poate că va dura un milion de ani și vei ajunge acolo.
Pentru cei care se grăbesc, este un anumit drum. Pentru cei care nu se grăbesc, există un alt fel de drum. Trebuie să-ți fie clar ce naiba vrei. Dacă intri pe pista rapidă și să încerci să mergi încet, vei fi călcat. Dacă ești pe drumul lent și încerci să mergi repede, vei primi o amendă. Fiecare căutător spiritual trebuie să decidă întotdeauna: vrea să se bucure de drum sau vrea să ajungă la destinație repede?
Acest articol a fost preluat de pe www.ishafoundation.org