Cum să fii fericit în viață? 10 sfaturi pentru a face din bucurie un tovarăș

Sadhguru analizează de ce bucuria este responsabilitatea noastră fundamentală și răspunde la o întrebare obișnuită, dar presantă pentru mulți: “Cum să fii fericit în viață”. El ne dă 10 sfaturi pentru a face ca acest lucru să devină realitate.

Sadhguru: Atunci când sunteți în mod fundamental bucuroși, când nu trebuie să faceți nimic pentru a fi fericiți, atunci fiecare dimensiune a vieții voastre – felul în care vă percepeți și vă exprimați pe voi înșivă în lume – se va schimba. Nu veți mai avea interese pentru care să faceți ceva sau să nu faceți ceva, dacă obțineți ceva sau nu obțineți ceva, dacă se întâmplă ceva sau nu se întâmplă, veți fi bucuroși de natura voastră. Când sunteți bucuroși de natura voastră, acțiunile voastre vor crește până la un nivel complet diferit.

 

10 instrumentre pentru o viață fericită

# 1 A se înțelege că bucuria este responsabilitatea ta fundamentală

Prima responsabilitate fundamentală pentru o ființă umană este aceea de a deveni o ființă plină de bucurie. A fi fericit nu este aspectul final al vieții. Este aspectul fundamental al vieții. Dacă nu ești fericit, ce altceva poți să faci cu viața ta? Doar dacă ești fericit, se pot deschide alte posibilități mari.

Indiferent ce faci, numai calitatea ta interioară se va răspândi. Fie că îți place sau nu, aceasta este realitatea. Dacă nu se întâmplă ceva cu adevărat înăuntrul tău, nu poți face nimic de o valoare extraordinară pentru lume. Deci, dacă ești îngrijorat de lume, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te transformi într-o ființă plină de bucurie.

# 2 Realizează că bucuria este natura ta originală

Nu contează ce urmărești în viața ta, fie că e vorba de afaceri, de putere, de educație sau de serviciu, o faci pentru că undeva în adâncul tău este un sentiment că asta îți va aduce fericirea. Fiecare acțiune pe care o realizăm pe această planetă izvorăște dintr-o aspirație de a fi fericit pentru că este natura originală. Când erai copil, ai fost pur și simplu fericit. Aceasta este natura ta. Sursa bucuriei este în ta. Te poți ocupa de ea.

# 3 Pune lucrurile în perspectivă

Azi dimineață, ai văzut că soarele a luminat foarte frumos cerul? Florile au înflorit, stelele nu au căzut, galaxiile funcționează foarte bine. Totul este în ordine. Întregul cosmos se întâmplă astăzi minunat, dar doar un vierme al unui gând care se învârte prin cap și te face să crezi că este o zi rea astăzi.

Suferința se întâmplă în mod esențial deoarece majoritatea ființelor umane și-au pierdut perspectiva asupra a ceea ce este această viață. Procesul lor psihologic a devenit mult mai mare decât procesul existențial și pentru a pune-l în mod direct, ați făcut ca toată creația voastră mică este mult mai importantă decât creația Creatorului. Aceasta este sursa fundamentală a tuturor suferințelor. Am pierdut simțul complet al ceea ce înseamnă să fim vii aici. Un gând în cap sau o emoție în tine determină natura experienței tale chiar acum. Și Întreaga creație se întâmplă în mod perfect, dar doar un gând sau emoție poate distruge totul.

# 4 A se vedea mintea pentru ceea ce este

Ceea ce numiți “mintea mea” nu este defapt a ta. Nu ai o minte proprie. Te rog, uită-te cu atentie. Ceea ce numești “mintea mea” este doar coșul de gunoi al societății. Oricine și orice trece prin tine, îți aduce ceva în cap. Chiar nu ai de ales de la cine să primești și de la cine să nu primești. Dacă spui, “Nu-mi place această persoană”, vei primi mult mai mult de la acea persoană decât oricine altcineva. Chiar nu ai de ales. Dacă știi cum să o procesezi și să o utilizezi, acest gunoi este util. Această acumulare de impresii și informații pe care le-ai adunat este utilă numai pentru supraviețuirea în lume. Nu are nimic de-a face cu cine ești.

# 5 Trecerea de la psihologic la existențial

Când vorbim despre un proces spiritual, vorbim despre trecerea de la psihologic la existențial. Viața este despre creația care este aici, cea pe care o cunoaști în mod absolut și pe care o trăiești așa cum este; nu o distorsiona așa cum dorești. Mintea se grăbește pur și simplu cu nonsensul pe care l-ai adunat din altă parte. Dacă crezi că este important, nu vei privi dincolo de asta.

Dacă gândul și emoția ta sunt importante, în mod natural, întreaga ta atenție va fi chiar acolo. Aceasta este o realitate psihologică. Asta nu are nimic de-a face cu existențialul.

Suferința nu este aruncată asupra noastră, este produsă. Și unitatea de producție este în mintea ta. Este timpul să opriți unitatea de producție.

# 6 Opriți acumularea, începe să exprimi

Astăzi căutăm fericirea atât de viguros încât chiar viața planetei este amenințată. Nu fi în căutarea fericirii. Află cum să exprimi fericirea în lume. Dacă te uiți înapoi la viața ta și cauți, cele mai frumoase momente din viață sunt momente în care îți exprimi bucuria, nu când o cauți.

# 7 Zâmbește!

Când te ridici dimineața, primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să zâmbești. La cine? La nimeni. Pentru că doar faptul că te-ai trezit nu este un lucru mic. Atât de multe milioane de oameni care au dormit noaptea trecută nu s-au trezit astăzi, dar tu și cu mine ne-am trezit. Nu e grozav că te-ai trezit? Deci, zâmbește pentru că te-ai trezit. Atunci uită-te in jur si daca exista cineva, zambeste-i. Pentru atâția oameni, cineva drag nu s-a trezit azi dimineață. Toți cei dragi pentru tine s-au trezit – Wow! E o zi minunată, nu-i așa? Apoi ieși și arună o privire asupra copacilor. Nici ei nu au murit aseară.

S-ar putea să crezi că acest lucru este ridicol, dar vei cunoaște realitatea când cineva drag nu se va trezi. Nu aștepta până atunci să realizezi valoarea acestuia. Nu este ceva ridicol, acesta este cel mai valoros lucru – că ești în viață și tot ce contează pentru tine este viu. Când în această noapte dezastruoasă mulți oameni nu s-au trezit, dar tu și cei dragi ai ție s-au trezit, nu este un eveniment fantastic? Aprecieză si cel putin zâmbește. Învață să te uiți măcar la câțiva oameni cu iubire.

# 8 Amintește-ți să zâmbești!

Pentru mulți oameni, durează doar o oră pentru a uita toate astea și destul de curând creierul lor reptilian vrea să muște pe cineva. Deci, acordă-ți o doză o dată pe oră – o reamintire a valorii vieții. Dacă ești foarte insensibil, amintește-ți în fiecare jumătate de oră. Dacă ești oribil de insensibil, reamintește-ți la fiecare cinci minute. Este nevoie de doar zece secunde pentru a-ți reaminti. Ai putea să o faci și în doar două secunde – “Sunt în viață, sunteți în viață. Ce-mi pot dori mai mult?”

# 9 Transformă-ți interiorul

În prezent, calitatea vieții tale nu este determinată de hainele pe care le porți, de calificările educaționale pe care le ai, de fundalul familiei din care veniți sau de conturile bancare pe care le dețineți. Dimpotrivă, calitatea vieții tale depinde de cât de liniștit și de bucuros ești în interior.

Categoric, cineva care nu are hrană și care este lipsit de nevoile de bază pentru supraviețuire poate fi mizerabil din punct de vedere fizic. Acest lucru trebuie abordat. Pentru astfel de oameni, trebuie să ne ocupăm mai întâi de aceste lucruri. Dar pentru majoritatea celorlalte, nevoile lor sunt o listă nesfârșită. Crezi că omul care conduce mașina este mai fericit decât cel care merge pe stradă? Nu. Depinde de modul în care vede acel moment.

# 10 Oprește comparația cu ceilalți

Majoritatea oamenilor sunt supărați nu din cauza a ceea ce nu au. Ci doar pentru că se compară cu altcineva. Conduci o motocicletă, vezi pe cineva într-un Mercedes și asta te face să te simți supărat. Pentru cineva pe bicicletă, care te vede într-o motocicletă și asta e o limuzină pentru el. Cineva care merge pe stradă se uită la bicicletă și se gândește: “Wow, dacă aș avea și eu o bicicletă, ce multe lucruri aș fi făcut cu viața mea!” Este un joc prost și se întâmplă.

Toți acei oameni care depind de situațiile externe pentru a fi fericiți nu vor cunoaște niciodată adevărata bucurie în viața lor. Este cu siguranță timpul să privim spre interior și să vedem cum putem crea bunăstarea personală. Din propria experiență de viață, poți vedea cu claritate că adevărata bunăstare va veni la tine numai dacă se schimbă interiorul. Dacă depinzi de exterior pentru a fi fericit, trebuie să înțelegi că exteriorul nu se întâmplă niciodată 100% așa cum dorești. Dacă te întorci la natura originală, bucuria este singura stare în care vei fi.

** Acest articol a fost preluat de pe Isha Foundation www.ishafoundation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *