6 sfaturi pentru a fi părinte cu adevărat grozav
Mai jos, Sadhguru oferă 6 sfaturi pentru ca părinții să-i ajute pe copiii lor să înflorească.
Sadhguru: Cu câteva sute de ani în urmă, John Wilmot, un lord englez, a spus ceva important despre părinți: “Înainte de a mă căsători, am avut șase teorii despre educarea copiilor. Acum, am șase copii și nu există teorii.” Deci ce ar trebui să faci în ceea ce privește parenting-ul? Uită-te înapoi la tine când erai copil – ce fel de părinți ar fi fost cei mai buni? Amintește-ți cum a fost să fi copil, și vei ști în mod clar.
Din nefericire, oamenii au fost făcuți să creadă că toți copiii sunt născuți necorespunzători și că trebuie să îi corectăm, ceea ce nu este adevărat. Dacă te uiți la părinți și copii, în general, copiii sub 10 ani sunt cu siguranță mai bucuroși. Atunci cine ar trebui să fie consultantul pentru viață – cei care sunt mai bucuroși sau cei care se destramă în interiorul lor pentru că nu știu cum să se ocupe de descendenții lor? Copiii vor să imite ceea ce faci. Dacă te setezi ca un exemplu bun de urmat, nu trebuie să faci prea mult parenting.
#1 Evaluează-te
Înainte de a te hotărî să ai un copil, trebuie să evaluezi fiecare aspect – modul în care te așezi, stai în picioare, vorbești și reacționezi la situații. Întreabă-te, dacă ai fi de cinci ani, ți-ar plăcea această persoană? Un alt lucru pe care îl poți face este să petreci suficient timp cu copiii pentru a vedea dacă te plac și dacă îți plac. În acest fel, o mulțime de înțelepciune ar înflori, iar clinicile de fertilitate s-ar închide.
#2 Creează atmosfera potrivită
Dacă ai deja un copil, tot ce trebuie să faci este să creezi o atmosferă iubitoare, susținută și revigorantă. Nu există nimic de învățat. Ai venit aici cu câțiva ani mai devreme decât copilul. Ceea ce știi despre viața pe care copilul nu o cunoaște sunt doar câteva trucuri ale lumii, cum să supraviețuiască și cum să-și facă viața. Dar nu cunoști o dimensiune mai profundă a vieții. Aceste trucuri nu trebuie să fie predate copiilor prea devreme. Ei vor învăța mai târziu. Chiar acum, când un copil intră în viața ta, este timpul să înveți, să nu înveți. Copiii nu știu ce este periculos, ce este frumos și lucruri de genul ăsta. Dar ai o anumită înțelepciune despre viața din jurul tău, pe care copiii nu o pot avea. Dacă se îndreaptă spre pericol, folosește-ți înțelepciunea. Oricum, copiii sunt capabili să ducă o viață mai fericită decât poți tu. Învață acest aspect de la ei.
Nu-i învăța reguli care nu ți-au folosit și pe care nu ai putea să le urmezi. În fiecare societate există anumite tipuri de reguli. Dacă toți le-ar fi pus în practică, lumea ar fi foarte diferită. Evident, nimeni nu le-a practicat, dar totuși aceste reguli au supraviețuit deoarece oamenii le-au transmis copiilor lor. Dacă vrei ca copiii tăi să fie mai buni decât tine, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești integritatea, pentru că oriunde ar merge, asta îi va susține. Dacă încerci să-i înveți pe copiii tăi lucruri pe care nu le poți urma, în mod evident, ei își vor da seama după ceva timp. Cuvintele și comportamentul tău ar trebui să facă o pereche bună – să se potriveasccă. Dacă creați o atmosferă iubitoare, caldă și vibrantă, copiii vor fi bine.
#3 Treci peste jucării, urcă într-un copac
Trebuie să-i hrănești fizic și să le aprinzi mintea copiilor în privința lucrurilor care îi înconjoară. Cea mai simplă cale este să îi scoți în natură, unde totul, de la o insectă, la o floare, este interesant. Dar majoritatea părinților doresc să cumpere ceva, să o arunce în camera copiilor și să-i închidă acolo unde totul este căptușit astfel încât să nu se poată răni – astfel părinții pot merge la o petrecere. Aceștia nu sunt exemple bune de părinți.
Miliarde de dolari sunt cheltuiți în fiecare an pe jucării pentru douăzeci până la treizeci la sută dintre copiii de pe planetă, în timp ce restul de șaptezeci de procente nu au niciodată o jucărie în viața lor. Cei cărora li s-au cumpărat aceste jucării sunt cei care suferă cel mai mult, la nivel mental și emoțional. Ceilalți pot suferi din cauza lipsei de nutriție și a altor cerințe de bază. Dar cei bogați trec prin multe neliniști interioare.
Dacă, în schimb, îți faci timp să stai cu copiii tăi, să-i scoți afară, să-i lați să se cațere într-un copac, să mergi undeva cu ei, să faceți o baie împreună sau ceva de acest fel, copilul va crește sănătos din punct de vedere fizic și mental.
#4 Pregătește-te pentru un proiect de 20 de ani
Odată ce ai un copil, acesta este un proiect de douăzeci de ani – dacă se descurcă bine. Dacă nu se descurcă bine, este un proiect pe tot parcursul vieții. Dacă nu ești pregătit pentru asta, nu ar trebui să începi. Din păcate, multe cupluri cred că pentru ca căsnicia lor să supraviețuiască, trebuie să aibă un copil. Un copil nu este un proiect personalizat. Creăm următoarea generație. Într-un fel, următoarea generație ar trebui să fie cu cel puțin un pas înainte de locul unde suntem. Dacă nu aspirăm și nu lucrăm în acest sens, nu ar trebui să avem copii. Care este scopul dacă următoarea generație va fi la fel ca noi și nimic mai mult?
Și, mai presus de toate, omenirea nu este pe punctul de a dispărea – nu este nevoie ca toți să se reproducă. Se pare că aproape încercăm să concuram cu numărul populației de insecte. Este timpul să încetinim în multe privințe.
Cei care decid să aibă copii trebuie să aibă și să-și facă timp dedicat copiilor, pentru că este vorba despre a face ca generația următoare să fie mai bună decât cine suntem. Și mai presus de toate, trebuie să lucrezi la propria versiune. Trebuie să fii un fel de persoană pe care copilul tău o va privi și o iubi. Apoi, chiar și timpul poate fi ajustat. Când ei te așteaptă, cinci minute de interacțiune pot face cât cinci zile.
Responsabilitatea de a avea un copil necesită implicare. Să presupunem că ai făcut greșeala de a avea un copil fără a fi capabil să oferi implicarea necesară, te rog să dai copilul cuiva care este iubitor, grijuliu și bucuros, cineva care poate să-și dăruiască copilului viața fericită de care are nevoie. Puteți oferi sprijinul financiar. Fie că sunt părinți biologici sau nu – copilul nu-i pasă. Cine este cel mai iubitor, cel mai plin de bucurie, este cel pe care copiii ar dori să-l aibă în preajmă.
#5 Explorează lumea minunată și pozitivă alături de copilul tău
În zilele noastre nu este neobișnuit să descoper copii de trei ani lipiți de ecranul televizorului sau smartphone-ului. Și nu știm ce anume iau de acolo și cum înțeleg ce li se arată acolo, pentru că nici măcar tu nu-ți poți imagina ce se întâmplă. Într-un moment, cineva vorbește despre crearea unei lumi frumoase, în următorul moment se întâmplă un bombardament, în clipa următoare altceva are loc.
Fiecare părinte trebuie să se gândească la ce dorește să-și expună copiii. Expunerea pe care au avut-o este ceea ce va rămâne cu ei pentru o viață, nu o învățătură morală. Trebuie să-i expuneți la toate lucrurile pozitive, minunate din viață. Lucrurile pozitive nu înseamnă corect sau greșit – pur și simplu arată-le cum este viața.
Acest lucru poate părea extrem, dar cred că dacă oamenii doresc să aibă copii, ei ar trebui să fie gata să se retragă împreună cu ei într-un spațiu natural cel puțin două luni într-un an, în loc să locuiască în orașe aglomerate. Chiar dacă trebuie să trăiești într-un cort undeva, copiii trebuie să fie în natură dacă dorești ca ei să fie sănătoși fizic, mental și echilibrați – acesta este cel mai important lucru.
#4 Asigură-le siguranța emoțională
Și, mai presus de toate, omenirea nu este pe punctul de a dispărea – nu este nevoie ca toți să se reproducă. Se pare că aproape încercăm să concuram cu numărul populației de insecte. Este timpul să încetinim în multe privințe.
Numărul de oameni care înnebunesc astăzi este prea mare. De exemplu, în Uniunea Europeană, care a beneficiat de bunăstare economică în majoritatea ultimelor două secole, treizeci și opt la sută din populație are probleme psihologice. Acest lucru se datorează în principal faptului că aceștia au crescut în condiții în care nu au fost îngrijiți corespunzător. Nu exista siguranță emoțională nici măcar pentru părinții lor. Nu știau dacă mama sau tatăl lor i-ar părăsi la un moment dat. Acum, ca adulți, există o insecuritate emoțională gravă în ceea ce privește soții și partenerii lor. Acel bărbat sau femeia aceea te poate părăsi oricând. Atunci când nu există securitate emoțională, ființele umane devin dezechilibrate psihologic. Dacă doriți ca o generație de oameni să fie productivă, fie ei trebuie să fie conștienți, fie ei trebuie să aibă securitate emoțională – altfel, ei vor merge la nebuni. Am distrus toate aceste lucruri și apoi ne întrebăm de ce nu trăim bine, de ce copiii noștri acționează nebunește, de ce copiii noștri sunt violenți sau se împușcă. Acest lucru se datorează faptului că încă din copilărie, nu au avut parte de securitate emoțională.
Siguranța emoțională este absolut importantă, deoarece emoțiile sunt încă cea mai mare dimensiune a majorității ființelor umane.
Pentru majoritatea oamenilor, aș spune că emoțiile reprezintă cel puțin optzeci la sută din cine sunt. Fiind o putere atât de mare, dacă nu îți valorifici emoțiile, dacă nu le transformi într-o forță pozitivă în viața ta, acestea vă pot distruge. Astăzi, să fii emoțional este echivalată cu o conotație negativă. Când spunem că cineva a devenit foarte emoțional, înseamnă ca a devenit puțin nebun. Trebuie să schimbăm acest concept în lume. De ce nu recunoaștem că bucuria, fericirea, dragostea, devotamentul și extazul sunt emoții?
Siguranța emoțională este absolut importantă, deoarece emoțiile sunt încă cea mai mare dimensiune a majorității ființelor umane – astfel, emoțiile joacă un rol semnificativ. Deci, dacă vrem să ne aducem bine copiii, trebuie să existe o atmosferă iubitoare în jurul lor tot timpul – nu doar acasă, ci și în școală și pe stradă.
Nota editorului:Ebook-ul“Inspire Your Child Inspire the World” are mai multă din înțelepciunea lui Sadhguru în ceea ce privește copilăria, părinții și educația.