Cele 6 gusturi în Ayurveda
Fundamentele gustului
Potrivit Ayurveda, este incredibil de important să ne gustăm alimentele, ierburile noastre – viețile noastre. Rasa, cuvântul sanscrit pentru gust, are o serie de semnificații puternice, printre care: experiență, entuziasm, suc, plasmă (ca în rasa dhatu) și esență.
Aceste semnificații diverse sugerează doar importanța gustului în tradiția ayurvedică. Rasa este, într-un mod foarte real, esența vieții și afectează literalmente fiecare aspect al ființei noastre – de la structură și fiziologie până la starea noastră generală de spirit și conștiință.
Ayurveda vede rasa, sau gustul, ca pe un instrument terapeutic extraordinar de puternic care determină nu numai felul în care trăim mâncarea, ci, în cele din urmă, aroma generală a existenței noastre.
Gustului i se atribuie o semnificație mult mai profundă în Ayurveda decât suntem obișnuiți în Occident; este considerat extrem de important în determinarea efectului pe care diferitele alimente, mirodenii, ierburi terapeutice și experiențe îl vor avea asupra stării noastre de echilibru – trup, minte și spirit.
Ayurveda recunoaște șase gusturi, fiecare dintre ele având un rol vital în fiziologia, sănătatea și bunăstarea noastră. Gusturile dulci, acri, sărate, înțepătoare, amare și astringente se combină în nenumărate moduri pentru a crea diversitatea incredibilă de arome pe care le întâlnim de-a lungul vieții noastre.
Chiar și aceeași substanță poate avea un gust diferit în funcție de locul în care este crescută, când este recoltată, dacă este depozitată sau conservată, dacă și cum este gătită sau procesată și cât de proaspătă sau cât de veche este.
Astfel, gustul ne poate spune multe nu numai despre ceea ce ingerăm, ci și despre calitățile fizice și energetice pe care le absorbim ca urmare.
În multe privințe, gustul este o reprezentare vie a experienței: cea a substanțelor pe care le luăm și a noastră, pe măsură ce le gustăm. Ayurveda ne învață să recunoaștem pe deplin, să apreciem – chiar să savurăm – varietatea de arome pe care le întâlnim în fiecare zi. Numai atunci putem valorifica cu adevărat potențialul gustului de a afecta schimbarea pozitivă în mintea și corpul nostru.
A avea grijă de experiența gustului ne ajută, de asemenea, să înțelegem mai bine cele șase gusturi, să cultivăm o relație mai profundă cu fiecare dintre ele și să începem să ne adaptăm obiceiurile în funcție de ceea ce învățăm.
Defalcarea experienței gustului
Una dintre învățăturile fundamentale ale tradiției ayurvedice este că totul în univers este compus din cinci elemente – pământ, apă, foc, aer și eter (spațiu). Gusturile nu sunt diferite; fiecare dintre ele conține toate cele cinci elemente. Acestea fiind spuse, fiecare gust este compus predominant din două elemente.
Cele 6 gusturi în Ayurveda și elementele lor predominante:
- Pământ dulce (Madhura) și apă
- Sour (Amla) Pământ și foc
- Apă sărată (Lavana) și foc
- Pungent (Katu) Foc și Aer
- Aer și eter amar (Tikta).
- Astringent (Kashaya) Aer și Pământ
De la aceste începuturi elementare, experiența gustului inițiază o cascadă complexă de influențe care atinge fiecare aspect al organismului minte-corp. Pentru fiecare substanță, acel mozaic include:
- Rasa sau gust (un singur gust sau o combinație de gusturi diferite)
- Efect de agravare sau de calmare asupra fiecărui dosha (vata, pitta, kapha)
- Virya sau temperatura (indiferent dacă substanța se încălzește sau se răcește în natură)
- Vipaka sau efect post-digestiv (afectează excreta și hrănește celulele individuale)
- Prabhava, sau o acțiune imprevizibilă unică pentru o anumită substanță (adică ghee-ul se răcește și totuși aprinde focul digestiv)
- Gunas, sau calități asociate
- Afinitate pentru anumite organe sau țesuturi
- Direcția de mișcare în interiorul corpului
- Influența emoțională
Combinația tuturor acestor factori poate afecta o gamă largă de răspunsuri la diferiți indivizi. În timp ce fiecare substanță este, fără îndoială, unică, fiecare dintre cele șase gusturi tinde să exercite o influență oarecum previzibilă asupra fiziologiei noastre.
Dacă sunteți interesat de specificul fiecărui gust (energetică, atribute mentale și emoționale, beneficii, consecințe potențiale ale suprasolicitarii, exemple etc.), veți găsi aceste informații aici:
- Gustul Dulce
- Gustul acru
- Gustul Sărat
- Gustul înțepător
- Gustul amar
- Gustul astringent
Dacă doriți să înțelegeți impactul special pe care gusturile diferite îl au asupra fiecăruia dintre cele trei dosha-uri, aceste resurse evidențiază mai precis acele relații:
- Vata și cele șase gusturi
- Pitta și cele șase gusturi
- Kapha și cele șase gusturi
Cele șase gusturi și tu
Ca și în cazul majorității lucrurilor din Ayurveda, combinația de gusturi care este potrivită pentru tine depinde foarte mult de, ei bine, de tine – constituția ta, dezechilibrele tale, vârsta, mediul tău.
Cu alte cuvinte, în timp ce fiecare dintre gusturi este necesar pentru noi toți, specificul este determinat de contextul fiecărui individ și se poate schimba în timp.
O dietă echilibrată va include o cantitate adecvată din fiecare dintre cele șase gusturi, în funcție de constituția cuiva (prakriti), starea curentă (vikriti) și anotimp.
Nu contează dacă această explorare a gustului este un efort nou pentru tine sau unul pe care îl perfecționezi cu timp și experiență. Faptul este că gustul, rasa, este un mijloc inerent puternic de a-ți regla aroma vieții — fie prin dietă, stil de viață, relații, fie prin tipurile de experiențe pe care le urmărești.
Dezvoltarea unei relații profunde cu gustul poate pune în lumină punctele forte, vulnerabilitățile și nevoile tale unice. În același timp, veți implementa un instrument puternic pentru a vă sprijini calea către o sănătate perfectă.
Fie ca viața ta să fie bogată și plină de satisfacții din toate punctele de vedere.
Află mai multe despre secretele ayurveda! Completează formularul acesta și primești GRATUIT 20 de minute de coaching 1 la 1!