5 ierburi pentru a echilibra Kapha și a vă susține starea de bine iarna

Nopți lungi, zile scurte, o adiere rece în aer. Iarna este un moment în care să te relaxezi lângă un foc care trosnește, să scoți romanul pe care ai vrut să-l citești, să gătești supele preferate și să găsești confort în compania caldă a celor pe care îi iubești.

În funcție de locul în care locuiți, iarna poate aduce pături de zăpadă liniștită, ploaie cu lapoviță sau zile gri și înnorate. Ayurveda recunoaște aceste influențe ca având calități similare cu kapha dosha – rece, umedă, grea, tulbure, moale, lent. Ca atare, iarna și primăvara devreme sunt considerate sezon kapha.
Sezonul de iarnă este un moment natural pentru a îmbrățișa darurile lui kapha și a invita toate lucrurile moi, confortabile și reconfortante în viața voastră.

Pentru mulți dintre noi, această perioadă poate fi o oportunitate importantă și profund hrănitoare de a primi un răgaz mult meritat din agitația continuă a vieții. Un timp pentru a ne acorda permisiunea de a face pauză, întinerire și odihnă.

Dar este și important să fim atenți. Dacă îmbrățișăm kapha în exces, aceeași încetineală moale și confortabilă se poate acumula și ne poate lăsa să ne simțim stagnați, grei, letargici și blocați de sosirea primăverii.

Ca principiu de bază, Ayurveda ne învață că atunci când una dintre doshe este dezechilibrată, ne putem găsi întotdeauna calea înapoi spre starea de bine, aducând în amestec calități opuse. Așadar, pentru a echilibra calitățile reci, lipicioase și grele ale kapha, ne întoarcem la alimentele, practicile de zi cu zi și ierburile care sunt calde, stimulatoare și ușoare.

Din fericire, farmacopeea Ayurveda este bogată în ierburi și condimente pentru a menține kapha fericit și echilibrat pe timpul iernii și în primăvară.

Ierburi de încălzire pentru a echilibra Kapha iarna

Când kapha se acumulează până la un punct de exces, s-ar putea să observi o senzație de greutate în corp și minte, o supraabundență de lichide în corpul tău sau o letargie și lipsă de motivație care te țin lipit de canapea.

Dacă simți oricare dintre aceste semne incomode ale excesului de kapha, aceste cinci ierburi de încălzire sunt aliați excelenți de îi incorporat în dieta și stilul tău de viață. Ele te vor ajuta să te bucuri de tot ceea ce are de oferit iarna în timp ce rămâi echilibrat, sănătos și plin de energie.

1. Tulsi (Ocimum sanctum)

 • Alte denumiri: busuioc
 • Profil gustativ: iute
 • Efecte Dosha: Cel mai bun pentru vata și kapha, poate crește pitta

Tulsi este venerat pentru beneficiile sale atât pentru corp, cât și pentru minte și este considerat a fi o plantă sacră în multe culturi. Are o calitate caldă, ușoară, clarificatoare și oferă energia sattva sau conștientizarea.

Fiziologic, tulsi este excelent pentru susținerea unui sistem imunitar sănătos și promovarea sănătății plămânilor și a sistemului respirator.

Idei de servire:

 • Consumați-l sub formă de pudră sau tabletă pentru a susține funcția imunitară sănătoasă și pentru a promova un sistem respirator sănătos.
 • Sorbiți ceaiul Tulsi în orice parte a zilei pentru a aduce căldură și energie sattvică corpului și minții.
 • Puneți-l pe corp! Uleiul de masaj Kapha este un ulei din plante revigorant care conține tulsi ca ingredient. Îl puteți folosi pentru abhyanga (auto-masaj) pe timpul lunilor de iarnă.

2. Ghimbir (Zingiber officinale)

 • Alte nume: Vishwabhesaj sau „medicamentul universal” în sanscrită
 • Profil gustativ: iute, dulce
 • Efecte Dosha: Echilibrare pentru vata și kapha, agravează pitta în exces

Ghimbirul are un efect dulce și picant, perfect pentru a aduce căldură și stimulare în timpul iernii. Cunoscut pentru capacitatea sa de a aprinde agni și de a sprijini o digestie sănătoasă, ghimbirul susține, de asemenea, circulația sănătoasă, promovează expectorația și descompune excesul de kapha din plămâni.

Un element de bază în bucătărie, precum și în orice dulap cu plante medicinale, ghimbirul este la nesfârșit versatil și poate fi folosit în moduri diferite pentru a susține corpul.

Idei de servire:

 • Răsfățați-vă cu un automasaj cu ulei de Mahanarayan. Acest ulei de lux se bazează pe o formulă tradițională ayurvedică care combină ghimbirul cu alte câteva ierburi puternice pentru a aduce căldură și hrănire țesuturilor.
 • Hrăniți-vă rinichii și glandele suprarenale cu o compresă caldă de ghimbir.
 • Gătiți cu el. Adăugați ghimbir proaspăt sau pudră uscată de ghimbir la mese. Datorită gustului său dulce și înțepător, ghimbirul este unul dintre acele condimente care funcționează grozav atât în preparatele sărate, cât și în cele dulci.

3. Turmeric (Curcuma longa)

 • Alte denumiri: șofran indian, rădăcină galbenă, haridra în sanscrită
 • Profil gustativ: iute, amar, astringent
 • Efecte Dosha: Echilibrare pentru toate dosha-urile, dar poate crește vata și pitta în exces

Turmericul strălucitor, de culoare aurie, este un aliat din plante testat în timp pentru susținerea sănătății generale. Deși a devenit cunoscut pentru susținerea articulațiilor în ultimii ani, beneficiile sale se extind pentru tot corpul.

Utilizați această rădăcină de aur strălucitoare pentru a susține sistemul imunitar, pentru a curăța sângele, pentru a promova o digestie sănătoasă, pentru a hrăni sistemul nervos, pentru a aduce strălucire pielii și multe altele!

Idei de servire:

 • Gătiți cu el. Adăugați pudră de turmeric în curry, supe, legume și cartofi prăjiți pentru a vă face experiența gătitului ușoară, hrănitoare și delicioasă.
 • Bucurați-vă de o cană de lapte auriu cremos și satisfăcător. Adăugați amestecul de lapte, încălziți-l și amestecați bine. Modul perfect de a vă răsfăța cu un confort serios, susținând în același timp sănătatea.
 • Nu vă complicați. Încorporați pudră de turmeric sau tablete în rutina zilnică pentru un sprijin convenabil și constant.

4. Scorțișoară (Cinnamomum cassia)

 • Alte nume: în sanscrită, scorțișoara este cunoscută sub numele de twak, ceea ce înseamnă „piele” sau „scoarță”
 • Profil gustativ: iute, dulce, astringent
 • Efecte Dosha: Echilibrarea pentru vata și kapha, poate crește pitta

O, dulce scorțișoară! Acest condiment de bucătărie aromat este binecunoscut și iubit pentru utilizarea sa în domeniul culinar, dar este și bogat în beneficii pentru sănătatea fizică. Încălzitoare și dulce-picantă, scorțișoara este excelentă la aprinderea agni, ajutând la eliminarea toxinelor și la reducerea kapha în cap și piept.

Căldura scorțișoarei susține, de asemenea, în mod minunat, circulația sănătoasă la nivelul extremităților – perfectă pentru cei care suferă de frig la degete de la mâini și de la picioare în lunile de iarnă.

Idei de servire:

 • Gătiți cu ea! Presărați scorțișoară pudră pe fulgii de ovăz, adăugați-o la produsele de copt, folosiți-o în curry delicios sau pregătiți din ea un ceai.
 • Încearcă un ceai din plante amestecate cu scorțișoară și cardamom, care poate fi noul tău ritual favorit de băutură confortabilă de iarnă.
 • Sorbiți  un ceai de plante de curățare și detoxifiere care va aprinde digestia și va elimina excesul de kapha dosha. Includeți și ghimbir și turmeric!

5. Pippali (Piper longum)

 • Alte denumiri: piper lung
 • Profil gustativ: iute
 • Efecte Dosha: Cel mai bun pentru vata și kapha, bine pentru pitta cu moderație

Pippali este un membru al familiei ardeiului și o rudă cu ardeiul negru. O plantă de întinerire, hrănește țesuturile sângelui, nervii și sistemul reproducător. De asemenea, are o afinitate pentru plămâni și sistemul respirator și susține o respirație clară și confortabilă.

Pippali este minunat pentru a susține o digestie puternică, fără a supraîncălzi sistem. Atunci când este combinat cu ghimbir și piper negru, creează formula digestivă tradițională trikatu, folosită în Ayurveda pentru a porni un sistem digestiv lent.

Idei de servire:

 • Umpleți-vă plămânii și întineriți-vă căile respiratorii cu extract lichid de pippali, o formulă cu acțiune rapidă care vă sprijină pe parcursul sezonului de iarnă.
 • Adăugați un vârf de pudră de pippali la mese, fie în timp ce gătiți, fie pur și simplu presărat deasupra, pentru a vă accelera digestia și pentru a sprijini asimilarea sănătoasă a nutrienților.
 • Coaceți un deliciu dulce pentru dumneavoastră și pentru cei dragi. Aceste pippali sunt răsfățul perfect de iarnă, oferind căldură și confort fără a agrava kapha.

Află ce dosha ai predomintă și cum le poți aduce în echilibru; completează chestionarul acesta.

Articol preluat și tradus de pe Banyan Botanicals.