13 înlocuitori eficienți pentru ouă

Ouăle sunt incredibil de sănătoase, versatile și un aliment popular pentru mulți. Sunt folosite în special pentru copt, unde sunt prezente în aproape toate rețetele.  Dar din diverse motive, unii oameni evită ouăle. Din fericire, există o mulțime de înlocuitori pe care le puteți folosi în schimb. Acest articol explorează diferitele ingrediente care pot fi folosite ca alternative la ouă.

Motive pentru care ar putea fi necesar să înlocuiți ouăle

Există diverse motive pentru care este posibil să trebuiască să găsiți un înlocuitor pentru ouă în dieta dumneavoastră. Alergiile și preferințele alimentare sunt două dintre cele mai comune.

  • Alergia la ouă – Ouăle sunt a doua cea mai frecventă alergie alimentară în Statele Unite. Un studiu a indicat că 50% dintre copii vor depăși alergia până la vârsta de 3 ani, iar 66% o depășesc până la vârsta de 5 ani. Alte studii sugerează că poate dura până la vârsta de 16 ani pentru a depăși o alergie la ou. În timp ce majoritatea copiilor care sunt alergici la ouă devin toleranți în timp, unii indivizi rămân alergici toată viața. Și alții s-ar putea să nu-și dea seama că sunt alergici până când ajung la maturitate.
  • Dieta vegană – Unii indivizi urmează o dietă vegană și aleg să nu mănânce carne, lactate, ouă sau orice alte produse de origine animală. Veganii evită să consume produse de origine animală din diverse motive, inclusiv din motive de sănătate, preocupări de mediu și/sau motive etice privind drepturile animalelor.     Rezumat – Este posibil ca unele persoane să fie nevoite să evite ouăle din cauza alergiilor, în timp ce altele le evită din motive de sănătate personală, de mediu sau etice.

De ce se folosesc ouăle la copt?

Ouăle servesc mai multor scopuri la coacere. Ele contribuie la structura, culoarea, aroma și consistența produselor de panificație în următoarele moduri:

  • Legare. Ouăle ajută la combinarea ingredientelor și le mențin legate. Acest lucru conferă preparatelor o anumită textură și nu le lasă să se sfărâme.
  • Dospirea. Ouăle captează bulele de aer în aluat și le face să crească în timpul încălzirii. Acest lucru ajută alimentele să se umfle sau să crească, oferind anumitor produse (cum ar fi sufleurile sau prăjituri), volumul și textura ușoară și aerisită.
  • Umiditate. Lichidul din ouă este absorbit în celelalte ingrediente, lucru care păstrează aluatul fraged.
  • Aromă și aspect. Ouăle ajută la intensificarea aromelor altor ingrediente și se rumenesc atunci când sunt expuse la căldură. Îmbunătățesc gustului produselor coapte și contribuie la aspectul lor maro-auriu.

Rezumat – Ouăle servesc mai multor scopuri la coacere. Fără ele, produsele coapte ar putea fi uscate, plate sau fără aromă. Dar există o mulțime de alternative la ouă.

1. Piureul de mere

Piureul de mere este făcut din mere fierte. Este adesea îndulcit sau aromat cu alte condimente precum nucșoara și scorțișoara.

Utilizarea a 1/4 de cană (aproximativ 65 de grame) de piure de mere poate înlocui un ou în majoritatea rețetelor.

Cel mai bine este să folosiți piure de mere neîndulcit. Dacă utilizați un soi îndulcit, ar trebui să reduceți cantitatea de zahăr sau de îndulcitor din rețetă în sine.

Rezumat –  Piureul de mere neîndulcit este un înlocuitor excelent pentru ouă în majoritatea rețetelor. Puteți folosi 1/4 de cană (aproximativ 65 de grame) pentru a înlocui 1 ou.

2. Piure de banane

Piureul de banane este un alt înlocuitor popular pentru ouă. Singurul dezavantaj al coacerii cu banane este că produsul tău finit poate avea o aromă ușoară de banană.

Și alte fructe în piure, cum ar fi dovleacul și avocado, funcționează și ar putea să nu afecteze atât de mult aroma.

Indiferent de fructe pe care alegeți să utilizați, puteți înlocui fiecare ou cu 1/4 de cană (65 de grame) de piure. Aluaturile făcute cu piure de fructe nu se vor rumeni la fel ca cele cu ou, dar vor fi foarte dense și fragede. Acest substitut funcționează cel mai bine în prăjituri, brioșe, brownies și pâine.

Rezumat – Puteți folosi piure de banane sau alte fructe precum dovleacul și avocado pentru a înlocui ouăle. Utilizați 1/4 de cană (65 de grame) de piure de fructe pentru fiecare ou pe care doriți să îl înlocuiți.

3. Semințe de in sau chia măcinate

Semințele de in și semințele de chia sunt ambele semințe minuscule, foarte hrănitoare.

Sunt bogate în acizi grași omega-3, fibre și alți compuși vegetali unici.

Puteți măcina singur semințele acasă sau puteți cumpăra făină de semințe gata preparată din magazin. Pentru a înlocui un ou, amestecați 1 lingură (7 grame) de chia sau semințe de in măcinate cu 3 linguri (45 grame) de apă până când se încorporează complet și se îngroașă.

Procedând astfel, aluaturile pot deveni fragede și dense. De asemenea, pot avea o aromă de nucă, așa că funcționează cel mai bine în produse precum clătite, vafe, brioșe, pâine și prăjituri.

Rezumat – Semințele de in măcinate și semințele de chia sunt înlocuitori grozavi de ouă. Amestecând 1 lingură (7 grame) din oricare cu 3 linguri (45 grame) de apă poate înlocui 1 ou.

4. Înlocuitor comercial de ouă

Există o varietate de înlocuitori comerciali de ouă pe piață. Acestea sunt de obicei făcute din amidon de cartofi, amidon de tapioca și agenți de dospire.

Înlocuitorii de ouă sunt potriviți pentru toate tipurile de aluat și nu ar trebui să afecteze aroma produsului finit.

Le găsești la multe supermarketuri și online. Fiecare marcă vine cu propriile sale instrucțiuni, dar de obicei combinați 1,5 lingurițe (10 grame) de pulbere cu 2-3 linguri (30-45 grame) de apă caldă pentru a înlocui 1 ou.

Rezumat – Sunt disponibile o varietate de înlocuitori comerciali de ouă. Combinați 1,5 lingurițe (10 grame) de pulbere cu 2–3 linguri (30–40 grame) de apă pentru a înlocui un ou.

5. Tofu 

Tofu este lapte de soia condensat care a fost procesat și presat în blocuri solide.

Textura tofuului variază în funcție de conținutul de apă. Cu cât este presată mai multă apă, cu atât tofu devine mai ferm.

Tofu  are un conținut ridicat de apă, ceea ce înseamnă că are o consistență mai moale. Pentru a înlocui 1 ou, înlocuiți 1/4 de cană (aproximativ 60 de grame) de tofu în piure.

Tofu este relativ lipsit de aromă, dar poate face produsele de copt dense și fragede, așa că este cel mai bine folosit în brownies, fursecuri, pâine și prăjituri.

Rezumat – Tofu este un înlocuitor excelent pentru ouă.. Pentru a înlocui 1 ou, utilizați 1/4 de cană (aproximativ 60 de grame) de tofu.

6. Oțet și bicarbonat de sodiu

Amestecând 1 linguriță (7 grame) de bicarbonat de sodiu cu 1 lingură (15 grame) de oțet poate înlocui 1 ou în majoritatea rețetelor.

Când sunt amestecate împreună, oțetul și bicarbonatul de sodiu declanșează o reacție chimică care produce dioxid de carbon și apă, ceea ce face ca produsele de copt să fie ușoare și aerisite.

Această înlocuire funcționează cel mai bine pentru prăjituri, brioșe și pâine.

Rezumat – Amestecând 1 linguriță (7 grame) de bicarbonat de sodiu cu 1 lingură (15 grame) de oțet poate înlocui 1 ou în majoritatea rețetelor. Această combinație funcționează în special în produsele de panificație care sunt menite să fie ușoare și aerisite.

7. Iaurt sau lapte bătut.

Atât iaurtul, cât și laptele bătut sunt înlocuitori buni pentru ouă. Cel mai bine este să folosiți iaurt simplu, deoarece soiurile aromate și îndulcite pot modifica aroma rețetei dvs.

Puteți folosi 1/4 de cană (60 de grame) de iaurt sau lapte bătut pentru fiecare ou care trebuie înlocuit.

Această înlocuire funcționează cel mai bine pentru brioșe, prăjituri și brioșe.

Rezumat – Puteți folosi 1/4 de cană (60 de grame) de iaurt simplu sau lapte bătut pentru a înlocui 1 ou. Aceste înlocuiri funcționează mai ales în brioșe și prăjituri.

8. Pulbere de Arrowroot

Arrowroot este o plantă tuberculoasă din America de Sud, bogată în amidon. Amidonul este extras din rădăcinile plantei și vândut sub formă de pulbere, amidon sau făină.

Seamănă cu amidonul de porumb și este folosit la gătit, coacere, o varietate de produse personale și de uz casnic. Îl puteți găsi la multe magazine naturiste și online.

Un amestec de 2 linguri (aproximativ 18 grame) de pudră de arrowroot și 3 linguri (45 de grame) de apă poate fi folosit pentru a înlocui 1 ou.

Rezumat – Pulberea de Arrowroot este un înlocuitor excelent pentru ouă. Se amestecă 2 linguri (aproximativ 18 grame) din acesta cu 3 linguri (45 grame) de apă pentru a înlocui 1 ou.

 9. Aquafaba

Aquafaba este termenul pentru lichidul rămas de la fierberea fasolei sau năutului. Este același lichid care se găsește în conserva de năut sau fasole.

Lichidul are o consistență foarte asemănătoare cu cea a albușurilor crude, făcându-l un înlocuitor excelent pentru multe rețete.

Puteți folosi 3 linguri (45 de grame) de aquafaba pentru a înlocui 1 ou.

Aquafaba funcționează mai ales bine în rețetele care necesită doar albușuri de ou, cum ar fi bezele, macaroons sau nuga.

Rezumat – Aquafaba este lichidul care se găsește în conservele de fasole. Puteți folosi 3 linguri (45 de grame) din el ca înlocuitor pentru un ou întreg sau 1 albuș.

10. Unt de nuci

Unturile de nuci precum untul de arahide, caju sau migdale pot fi, de asemenea, folosite pentru a înlocui ouăle în majoritatea rețetelor.

Pentru a înlocui un ou, folosiți 3 linguri (60 de grame) de unt de nuci.

Acest lucru poate afecta aroma produsului finit și este cel mai bine utilizat în brioșe, clătite și fursecuri.

De asemenea, ar trebui să vă asigurați că utilizați unturi cremoase de nuci, mai degrabă decât soiuri groase, astfel încât totul să se amestece corect.

Rezumat – Puteți folosi 3 linguri (60 de grame) de unt de arahide, caju sau migdale pentru fiecare ou pe care doriți să-l înlocuiți. Aveți în vedere că aceste tipuri de unturi pot da aluaturilor o aromă mai de nucă.

11. Apă carbogazoasă

Apa carbogazoasă poate face un aluat fraged, dar acționează și ca un excelent agent de dospire.

Carbonarea reține bulele de aer, ceea ce ajută produsul finit să fie ușor și pufos.

Puteți înlocui fiecare ou cu 1/4 de cană (60 de grame) de apă carbogazoasă.

Această înlocuire funcționează excelent pentru prăjituri, brioșe și pâine.

Rezumat – Apa carbogazoasă este un înlocuitor excelent de ouă în produsele care sunt menite să fie ușoare și pufoase. Utilizați 1/4 de cană (60 de grame) din ea pentru a înlocui fiecare ou.

12. Agar-agar sau gelatină

Gelatina este un agent de gelifiere care este un înlocuitor excelent pentru ouă.

Cu toate acestea, este o proteină animală care este de obicei derivată din colagenul porcilor și vacilor. Dacă eviți produsele de origine animală, agar-agar este o alternativă vegană obținută dintr-un tip de alge marine.

Ambele pot fi găsite sub formă de pulberi fără arome în majoritatea supermarketurilor și magazinelor naturiste sau online.

Pentru a înlocui 1 ou, dizolvați 1 lingură (aproximativ 9 grame) de gelatină fără arome în 1 lingură (15 grame) de apă rece. Apoi, amestecați în 2 linguri (30 de grame) de apă clocotită până devine spumos.

Alternativ, puteți folosi 1 lingură (9 grame) de pudră de agar-agar amestecată cu 1 lingură (15 grame) de apă pentru a înlocui 1 ou.

Niciuna dintre aceste înlocuiri nu ar trebui să afecteze aroma produsului finit, dar pot crea o textură puțin mai rigidă.

Rezumat – Amestecând 1 lingură (9 grame) de gelatină cu 3 linguri (45 grame) de apă puteți înlocui 1 ou. De asemenea, puteți amesteca 1 lingură (9 grame) de agar-agar cu 1 lingură (15 grame) de apă.

13. Lecitină de soia

Lecitina de soia este un produs secundar al uleiului de soia și are proprietăți de legare similare cu cele ale ouălor. Este adesea adăugat la alimentele preparate comercial datorită capacității sale de a amesteca și a menține ingredientele împreună. Dar, evident, nu este o variantă de luat în calcul dacă aveți o alergie la soia.

De asemenea, este vândut sub formă de pulbere în majoritatea magazinelor naturiste și online.

Adăugarea a 1 lingură (14 grame) de pudră de lecitină de soia la rețetă pentru a înlocui 1 ou.

Rezumat – 1 lingură (14 grame) de lecitină de soia poate fi folosită pentru a înlocui un ou întreg sau un gălbenuș de ou în majoritatea rețetelor.

Ce se întâmplă dacă o rețetă necesită albușuri de ou sau gălbenușuri?

Ingredientele împărtășite în acest articol sunt înlocuitori grozavi pentru ouăle întregi, dar unele rețete necesită doar albușuri sau gălbenușuri de ou. Iată care sunt cele mai bune înlocuitoare pentru fiecare:

  • Albușuri de ou: Aquafaba este cea mai bună opțiune. Utilizați 3 linguri (45 de grame) pentru fiecare albuș pe care doriți să îl înlocuiți.
  • Gălbenușurile de ou: lecitina de soia este un înlocuitor excelent. Puteți înlocui fiecare gălbenuș mare de ou cu 1 lingură (14 grame).

Rezumat – Aquafaba este un înlocuitor excelent pentru albușuri, în timp ce cel mai bun înlocuitor pentru gălbenușurile de ou este lecitina de soia.

În concluzie:

Ouăle contribuie la structura generală, culoarea, aroma și consistența produselor de panificație. Din păcate, unii oameni nu pot mânca ouă sau aleg să nu mănânce. Din fericire, o mulțime de alimente pot înlocui ouăle în coacere, deși nu toate acționează la fel. Unele alternative de ouă sunt mai bune pentru produsele fragede și dense, în timp ce altele sunt grozave pentru produse de copt ușoare și pufoase. Poate fi necesar să experimentați cu diferite alternative de ouă pentru a obține textura și aroma de care aveți nevoie în rețetele dvs.

Află mai multe despre o nutriție echilibrată și descoperă rețete nutritive și echilibrate intrând în grupul nostru de Facebook  privat. Solicită acces: click aici!

Articol preluat și tradus de pe healthline.com