Mituri comune ale proteinelor – Separând faptele de ficțiune!
Autor: Susan Bowerman/Michelle Ricker
Se pare că toată lumea vorbește despre proteine în zilele noastre, de ce este importantă, ce face pentru organism și cum să o introducem mai mult în dietă. Dar, în timp ce toată lumea vorbește despre proteine, ei nu spun întotdeauna lucruri care sunt adevărate. Există câteva mituri comune în jurul proteinelor care trebuie dezmințite.
Mitul 1. A mânca prea multe proteine este rău pentru tine
De obicei, acest lucru se spune în contextul dietelor bogate în proteine, cu puțină atenție pentru nutriție. În timp ce proteinele au multe beneficii importante pentru organism, cu siguranță nu vreți să mâncați atât de mult încât să nu rămână loc pentru alte alimente sănătoase. Este important să echilibrați aportul de proteine cu alți macro-uri precum carbohidrații și grăsimile. De asemenea, doriți să alegeți proteine bogate în nutrienți, astfel încât să nu acumulați calorii sau grăsimi nedorite pe parcurs. Mulți oameni urmează diete populare, dar uită totul despre densitatea nutrienților. Carnea grasă, cum ar fi cârnații sau baconul, de exemplu, pot oferi niște proteine, dar pot adăuga și multe calorii suplimentare și sunt încărcate cu grăsimi saturate. Este mai bine să consumați pește, carne de pasăre, carne slabă și proteine vegetale pentru a vă ține sub control caloriile și aportul de grăsimi. În același mod, dacă mâncăm mult mai multe proteine decât avem nevoie, dar nu facem multă mișcare, putem de fapt să câștigăm grăsime corporală. Nu doar grăsimile și zaharurile suplimentare pe care le consumăm, ne fac să ne îngrășăm. Caloriile suplimentare din orice sursă, chiar și proteinele, vor fi stocate sub formă de grăsime dacă nu sunt arse.
Mitul 2. Dacă mâncăm mai multe proteine garantat vom construi mai mulți mușchi
Deși este adevărat că avem nevoie de proteine adecvate pentru a ne dezvolta masa musculară, pur și simplu consumul de proteine nu va determina dezvoltarea mai multor mușchi. Trebuie să ne antrenăm acei mușchi cu exerciții de rezistență. Procesul de reparare și creștere a mușchilor are loc pe măsură ce corpul se reface după exercițiu. Consumul de aproximativ 20 g de proteine de înaltă calitate după un antrenament de forță este una dintre cele mai bune modalități de a promova sinteza proteinelor musculare. Mulți oameni iau shake-uri de proteine după antrenament, deoarece este atât de convenabil.
Mitul 3. Pudrele proteice nu sunt sănătoase
Acest mit poate decurge din ideea că alimentele bogate în proteine oferă alți nutrienți pe care pulberile de proteine nu le oferă. Aceasta nu este chiar o comparație corectă, deoarece pulberile proteice nu sunt menite să înlocuiască complet alimentele sănătoase bogate în proteine, dar pot fi folosite pentru a vă suplimenta aportul pentru a vă ajuta să vă îndepliniți nevoile și obiectivele. Pudrele de proteine sunt surse concentrate de proteine și sunt produse dintr-o varietate de surse – atât vegetale, cât și animale. Multe oferă undeva între 20-30 g de proteine per porție și reprezintă o modalitate ușoară de a încorpora proteine de înaltă calitate în dieta noastră. De asemenea, pudrele proteice facilitează urmărirea aportului. Așadar, deși este important să includem în dietă și alte surse de proteine, cum ar fi peștele, carnea de pasăre, carnea slabă și proteinele vegetale, cum ar fi fasolea, lintea și tofu, pudrele proteice sunt o modalitate convenabilă de a adăuga proteine la alimente precum smoothie-urile sau atunci când sunt amestecate în shake-ul de recuperare după un antrenament. Concluzie: Pudrele proteice sunt menite să suplimenteze aportul și să ne ajute să îndeplinim obiectivele nutriționale. Fructele și legumele pot fi adăugate la shake-urile de proteine și putem adăuga, de asemenea, pudre proteice la o mulțime de alte rețete, cum ar fi cereale, supe sau produse de patiserie.
Mitul 4. Gătitul și încălzirea distrug proteinele
Adevărul este că nu poți găti proteinele din alimente. Nu contează dacă mâncarea respectivă este un ou, o bucată de pui sau o pudră de proteine pe care o coaceți într-o brioșă. Când proteinele sunt gătite, ele se schimbă, dar proteina nu este distrusă. Când gătiți un ou, albușul devine opac, apoi solid, dar oul fiert are aceeași cantitate de proteine ca oul crud. Așadar, dacă vă îngrijorează distrugerea proteinelor atunci când coaceți cu pudra de proteine preferată, trebuie doar să știți că obțineți aceeași cantitate de proteine ca și cum ați arunca acea pulbere într-un shake.
Mitul 5. Adulții în vârstă nu au nevoie de atât de multe proteine ca adulții mai tineri
Din ce în ce mai multe cercetări ne spun că nevoile de proteine de fapt cresc pe măsură ce îmbătrânim și că adulții mai în vârstă pot avea nevoie de până la 1,5 ori doza alimentară recomandată pentru proteine. Începând cu vârsta de aproximativ 40 de ani, adulții încep în mod natural să piardă din masa musculară. Mai important, pe măsură ce înaintăm în vârstă, corpul nostru este un pic mai puțin eficient în utilizarea proteinelor pe care le mâncăm. Este important ca adulții în vârstă să consume suficiente proteine pentru a încuraja sinteza proteinelor musculare și să se angajeze în antrenament regulat de rezistență.
Mitul 6. Proteinele sunt dăunătoare pentru rinichii tăi
Faptul este că, cu excepția cazului în care cineva are funcția renală afectată, o dietă bogată în proteine nu provoacă daune. Una dintre sarcinile rinichilor este de a filtra deșeurile nedorite din organism, inclusiv azotul care provine din descompunerea proteinelor din dietă. Un rinichi sănătos face o treabă perfectă de a scăpa de acel azot suplimentar care rezultă din proteinele pe care le consumi. Amintiți-vă să mâncați cantitățile potrivite pentru dumneavoastră. Mâncarea excesivă a oricărui fel de substanță nu aduce niciun folos organismului nostru.
Mitul 7. Nu puteți obține suficiente proteine într-o dietă vegetariană sau vegană
Imaginea culturiștilor care consumă grămezi de friptură, ouă și pui există de atât de mult timp, încât mulți oameni cred că nu putem construi mușchi dacă nu mâncăm proteine animale. Dar există o mulțime de sportivi vegetarieni care pot dovedi contrariul. O dietă vegetariană sau vegană bine planificată poate furniza toți aminoacizii esențiali de care organismul are nevoie pentru a promova dezvoltarea musculară. Dar planificarea este cheia. Deoarece nu toate proteinele vegetale sunt complete, ceea ce înseamnă că nu conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, este important să vă amestecați proteinele pentru a obține o completare completă. De aceea, shake-urile proteice pe bază de plante, cum ar fi cele făcute cu soia, pot fi atât de convenabile și oferă modalități cu adevărat hrănitoare de a vă crește aportul de proteine, mai ales dacă aveți o dietă vegetariană sau vegană. În concluzie, organismul dumneavoastră are nevoie de o mare varietate de proteine vegetale pentru a se construi sănătos.
Programează un coaching call gratuit de 15 minute și află care este necesarul tău de proteină! Programează-te pe WhatsApp aici!
Articol preluat și tradus de pe iamherbalifenutrition.com