Cele 5 stări ale minții și cum să te folosești de ele

Yoga reprezintă oprirea fluxului gândurilor minţii. În acest fel, Văzătorul sălăşluieşte în propria-i formă. — Patañjali, The Yoga Sutras of Patanjali

Mintea fluctuează în mod constant, pe măsură ce emoțiile tale se retrag și curg odată cu tiparele vieții tale. Practica yoga nu urmărește să pună capăt acelei fluctuații, ci să îți permită să ajungi la o stare de echilibru în care chiar și cele mai înalte dintre înălțimi și cele mai mici dintre cele mai scăzute pot fi abordate cu o conștientizare, concentrare și intenție clare. Oricum ai ajuns la momentul trezirii, probabil că a creat în tine dorința de a învăța mai mult, de a experimenta mai mult și de a crește mai mult. Pentru a parcurge etapele minții, trebuie mai întâi să le recunoști și să RENUNȚI la ceea ce știți pentru a face LOC pentru o examinare personală sinceră. Pantajali a definit 5 stări ale minții în yoga-sutra sa care te pot ghida să recunoști starea ta mentală și să afli cum să crești cu ea.

1.Rătăcirea (Ksipta) – Aceasta este descrisă drept „cea mai joasă stare de spirit”. În această stare, te poți simți agitat, incapabil să îți înțelegi pe deplin gândurile, experiențele și comunicarea cu ceilalți. S-ar putea să auzi termenul „minte-maimuță” pentru a caracteriza această stare incomodă în care te poți trezi blocat în cicluri nesănătoase care aduc durere continuă în viața ta.

Ce să facI: Recunoaște-ți tiparele distructive și fă un efort sincer pentru a le schimba. Acesta poate fi un ciclu fizic, cum ar fi obiceiurile alimentare nesănătoase sau lipsa exercițiilor fizice. Sau poate fi personal și emoțional. De exemplu, cum îți aduce beneficii sau îți dăunează vorbirea de sine? Poate implica comunicarea cu ceilalți. Consideri că relațiile tale tind să urmeze un model similar? Ce rol joci în acea secvență și cum o poți îmbunătăți?

2. Plictisitor (Mudha) Acum ești conștient de faptul că schimbarea este în aer, dar încă îți lipsește concentrarea și conștientizarea reală. S-ar putea să te trezești uituc, incapabil să comunici autentic și să te concentrezi doar pe preocupările materiale sau pe agitația de zi cu zi fără a fi conștient de nuanțele subtile ale vieții.

Ce să faci: În această stare, s-ar putea să îți fie încă dificil să renunți la ceea ce știi și să îți reorientezi atenția asupra a ceea ce este cu adevărat important. Mai ales când te confrunți cu momente dificile sau cu noi ajustări în viață, reamintește-ți scopul, intenția și adevăratul tău sine – mai ales în acele momente în care simți că ultimul lucru pentru care ai timp este meditația și yoga. Vei descoperi că rămânând conștient de sinele tău spiritual, chiar și în mijlocul haosului, îți vei permite să treci prin schimbările vieții cu o nouă ușurință.

3. Neliniștit (Vikspita) Pe măsură ce începi să ajungi la o conștientizare mai înaltă, poți experimenta un sentiment de neliniște, pe măsură ce mintea ta alternează între momente de claritate și distragere. Această confuzie te poate face să fii indecis și să nu stăpânești în totalitate acțiunile tale, dar cel puțin să poți observa și contempla subtilitățile vieții.

Ce să faci: Acesta este un moment perfect pentru meditație, instrumentul care te va ajuta să rămâi nemișcat și concentrat în timp ce lupți împotriva “minții maimuțelor”. În meditație, te bucuri de perioade scurte de pace și claritate, de care este greu să te ții. O practică regulată de meditație te va face să înțelegi mai bine acele momente și să le transformi într-un mod de viață.

4. Concentrat (Ekagra) Acum mintea este atât relaxată, cât și conștientă. Discuțiile interioare se potolesc și potențialul minții devine clar. Pe măsură ce îți este mai ușor să te concentrezi, pierzi neliniștea, confuzia și agitația, deoarece acum te poți concentra pe un subiect cu o inimă deschisă, sinceră și fără gânduri succesive care distrag atenția.

Ce să fac: Călătoria nu s-a încheiat, yoghinule. Folosește-ți noua stare unică pentru a trece prin viața de zi cu zi. Simte lucrurile cu mai mult de cele cinci simțuri și permiteți ego-ului să scadă pe măsură ce acum ai control asupra gândurilor, acțiunilor și dorințelor tale.

5. Încetarea (Niruddha) Acum poți să ai în minte un singur gând succesiv. Liniștea completă este iluminarea supremă, iar liniștirea gândurilor este realizată în întregime, permițându-ți să aluneci prin viață fără a reacționa la fluctuațiile acesteia.

Ce să fac: Continuă practica yoga. Continuă să analizezi constant starea minții și conexiunea cu universul. Continuă să faci progrese în activitățile tale yoghine și să cauți noi modalități de a crește și de a te dezvolta.

Începe transformarea ta cu un concept unic de nutritie, mindfulness și mișcare. Descoperă Super Body Challenge.!

Articol tradus de pe weareworrioraone.com