Înțelegerea postului intermitent sau intermitent fasting

Scris de Susan Bowerman M.S., RD, CSSD, CSOWN, FAND – Director principal, Educație și formare în domeniul nutriției la nivel mondial, Herbalife Nutrition.

Postul intermitent este cea mai recentă tendință în materie de diete care a atras titlurile în ultima vreme. Susținătorii vor împărtăși adesea povești despre pierderea în greutate, sănătatea mai bună și chiar mai multă energie, dar este important să cunoașteți elementele de bază înainte de a încerca ceva nou.

Postul intermitent, este un model alimentar în care perioadele de mâncare sunt alternate cu perioade de post. În realitate, cei mai mulți dintre noi facem asta într-o oarecare măsură în fiecare zi – mâncăm în timpul orelor noastre de veghe și postim în timp ce dormim – dar tendințele actuale în domeniul postului intermitent implică fie întinderi mai lungi fără a mânca, fie un aport mai restrâns de calorii în perioada de post.

Potențiale beneficii ale postului intermitent

Un articol de la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins susține că postul intermitent poate oferi unele beneficii potențiale, inclusiv:

  • Stimularea memoriei verbale
  • Îmbunătățirea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac în repaus
  • Promovând pierderea grăsimii corporale, în special a grăsimii abdominale, contribuie astfel la reducerea riscului de diabet și obezitate
  • Reducerea inflamației cronice în organism, care a fost legată de dezvoltarea multor boli cronice comune.
  • Postul intermitent este considerat a fi benefic, deoarece anumite aspecte ale proceselor de reparare ale organismului sunt realizate mai eficient în starea de post.

Deoarece majoritatea dintre noi petrec multe ore în stare de hrănire (de obicei 12 ore sau mai mult), unii cercetători cred că postul intermitent ar putea optimiza durata de viață – sau „durata de sănătate”, care se referă la perioada de viață în care ești sănătos.

Cum să începeți postul intermitent

În general, există două abordări majore ale postului intermitent: postul limitat în timp și postul periodic. Indiferent de abordare, calitatea generală a dietei este cheia, deoarece aportul total de calorii va fi, în general, mai mic decât în cazul unui model de alimentație convențional. Asta înseamnă că fiecare calorie contează cu adevărat și trebuie să fie plină de nutrienți.

Mâncare cu restricții de timp

În cazul alimentației limitate în timp, toate episoadele alimentare sunt comprimate într-un interval de timp scurt, de obicei aproximativ 8 ore, dar mâncăm în fiecare zi. De exemplu, într-o zi de 24 de ore, tot aportul de alimentare ar avea loc între, de exemplu, 10:00 și 18:00.

Postul periodic

Cu o abordare mai periodică a postului, o anumită formă de post are loc cel puțin o dată pe săptămână. Unii oameni postesc complet o dată sau de două ori pe săptămână; alții pot posti din două în două zile. O altă metodă presupune o dietă foarte scăzută în calorii de două ori pe săptămână, cu o alimentație normală în celelalte cinci zile (post 5:2). În general, aproximativ 500-600 de calorii sunt absorbite în cele două zile cu conținut scăzut de calorii.

Principala diferență dintre aceste două abordări este regularitatea cu care mănânci. Cu hrănirea limitată în timp, mănânci destul de normal, dar într-un interval de timp mai scurt, pe o perioadă de 24 de ore – și nu ții post în nicio zi.

Cu postul periodic, există zile în care consumi mult mai puține alimente (doar aproximativ 500 de calorii) timp de câteva zile pe săptămână sau pot exista până la trei zile în timpul săptămânii în care nu mănânci nimic.

Este o metodă de post mai bună decât cealaltă?

Majoritatea oamenilor consideră că mâncatul cu restricții de timp este mai ușor de urmat, deoarece nu necesită zile de aport foarte scăzut de calorii sau fără calorii. Un avantaj este că, în general, duce la un control modest al caloriilor fără a fi nevoie să le numeri, pur și simplu pentru că există mai puține ore în care poți mânca.

Acest lucru, evident, ar reduce, de exemplu, gustările târzii pentru mulți oameni – ceea ce ar putea duce la economii semnificative de calorii. Pe de altă parte, unii oameni adoptă postul periodic, deoarece le este mai ușor să sară peste o masă de câteva ori pe săptămână.

Recomandări pentru începători

Iată câteva recomandări generale utile dacă doriți să încercați postul intermitent pentru prima dată:

Nu presupuneți că, deoarece postiți o parte din timp, puteți mânca orice doriți (în orice cantitate) în restul timpului. Este o greșeală comună și nu vă va ajuta să obțineți rezultatele pe care le căutați.

Indiferent de metoda pe care o urmați, calitatea caloriilor dumneavoastră este cu adevărat importantă. Trebuie să împachetezi toți nutrienții de care corpul tău are nevoie, dar ai mai puține calorii cu care să faci asta, așa că fiecare mușcătură contează cu adevărat.

Alegeți alimente bogate în nutrienți pentru a vă asigura că obțineți substanțe nutritive semnificative pe calorie. Acestea includ proteine slabe, produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi, legume, fructe, cereale integrale și fasole. Pudrele proteice pot fi utile în satisfacerea nevoilor de proteine atunci când consumați mai puține calorii și pot fi adăugate la smoothie-uri, iaurt, fulgi de ovăz și supe.

În zilele în care restricționați semnificativ caloriile – sau săriți cu totul peste mese – este posibil să aveți energie scăzută, dureri de cap, amețeli sau chiar disconfort digestiv. Dacă alegeți să săriți peste mese pentru o zi întreagă, asigurați-vă că consumați multe lichide.

După un post complet, începeți a doua zi cu alimente ușoare, sănătoase, dar ușor de digerat (cum ar fi iaurtul, smoothie-urile sau ouăle) și apoi întoarceți-vă ușor în dieta obișnuită. Și asigurați-vă că rămâneți bine hidratat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *