Cum s-au schimbat tendințele dietelor în ultimii 40 de ani: Explorăm obiceiurile alimentare ale americanilor

Dacă există un lucru care a fost constant în ceea ce privește dietele în ultimii patruzeci de ani, este că întotdeauna există ceva nou de încercat. Din fericire, în ultimul timp, a existat un pic mai multă consecvență în promovarea unei alimentații echilibrate, a unui stil de viață sănătos și activ.
 Anul acesta, când compania noastră de nutriție sărbătorește 40 de ani de când schimbă viețile oamenilor cu produse nutriționale grozave, m-am trezit distrându-mă retrăind evoluția tendințelor în diete și a preferințelor alimentare din ultimele patru decenii.

Ce s-a întâmplat în anii 1980
Anii optzeci au fost o perioadă în care erau în trend dietele cu conținut scăzut de grăsimi și bogate în carbohidrați. Se punea accentul pe reducerea grăsimilor din orice sursă – chiar și a grăsimilor sănătoase – și a consumului crescut de carbohidrați (inclusiv mult zahăr), lucru care este considerat astăzi de multe persoane un mare „nu-nu” în diete. 

Capriciile dietei erau fascinante: ·

  • Dieta cu supă de varză făcută în principiu din apă și varză. Este vreo surpriză că oamenii au slăbit? Desigur, au pierdut și o mulțime de vitamine, minerale și proteine.·       
  • Dieta Beverly Hills se baza pe combinarea alimentelor – învățând oamenii să evite consumul de carbohidrați și proteine ​​în același timp. Acest lucru a dus și la pierderea în greutate, dar nu din cauza vreunui efect magic al combinării alimentelor. Deoarece proteinele și carbohidrații nu puteau fi consumate în același timp, mesele erau în mod natural mult mai mici.·       
  • Centrele de dietă au devenit populare, însă multe dintre ele promovau și vindeau alimente congelate. Dar adevărata cheie a succesului lor a fost sprijinul și îndrumare pe care le-au oferit – o abordare care funcționează și astăzi!·       
  • Înlocuitorii mâncărurilor bogate în nutrienți au prins de asemenea, în primul rând prin programe de slăbire formale, supravegheate medical. Companii precum Herbalife Nutrition au venit cu un model de afaceri de sprijin pentru pierderea în greutate cu succes prin alimentație îmbunătățită prin shake-uri înlocuitoare de masă, îngrijire personală îmbunătățită, îndrumare și sprijin. 

Anii 1990: toate astea și o pungă de chipsuri fără grăsimi 

Dietele sărace în grăsimi și bogate în carbohidrați erau încă la moda în anii 90, așa că o mulțime de produse „fără grăsimi” – cum ar fi prăjiturile și gustările tip snack – au început să iasă pe piață, făcându-i pe mulți să creadă că ar putea mânca oricâte gustări fără grăsimi doresc fără să se îngrașe. Dar aceste alimente „fără grăsimi” nu erau „fără calorii”, iar oamenii și-au dat seama curând că consumul de cantități mari de alimente fără grăsimi duce la creșterea în greutate, așa că dietele au început să treacă la o abordare mai echilibrată.

Dietele populare din anii 90 au inclus: ·

  • Dieta Zona recomanda ca fiecare masă să conțină 40% calorii din carbohidrați, 30% din proteine ​​și 30% din grăsimi, marcând o schimbare hotărâtă față de dietele cu conținut scăzut de grăsimi din anii 1980.
  • Dieta grupei de sânge recomanda consumul de nutrienți în funcție de grupa de sânge a unui individ. Deși această tendință a fost dezmințită, a stârnit interesul, sau poate chiar a demonstrat previziunea, spre o tendință către „nutriția personalizată”, care este în prezent un subiect fierbinte.
  • Dieta Subway a fost o abordare diferită a ideii de înlocuire a mesei cu un sandviș, chipsuri și suc dietetic pentru a înlocui două mese pe zi.
  • Interesul pentru dieta mediteraneană a început să crească și el, pe măsură ce studiile au început să susțină beneficiile pentru sănătate ale acestui tip de alimentație, care pune accent pe alimente pe bază de plante, grăsimi sănătoase din nuci și ulei de măsline și aport minim de carbohidrați rafinați, inclusiv zahăr.

În anii 90, am văzut, de asemenea, un impuls sănătos către mai multe fibre, iar vegetarianismul a început să devină mai popular pe măsură ce burgerii vegetali pe bază de soia și cereale au început să ajungă pe piața principală. În 1992 a fost introdusă și piramida alimentară a USDA, iar FDA a adoptat legislația DSHEA în 1994, care a definit și reglementat modul în care suplimentele au fost etichetate și fabricate, ducând la un boom de vitamine și suplimente.

În anii 2000 au apărut tendințe noi 

Noul secol a adus, de asemenea, o schimbare majoră în alimentație, ce punea accentul pe un consum mare de proteine și unul scăzut de carbohidrați. De-a lungul timpului, producătorii au început să scoată din ce în ce mai multe alimente cu conținut scăzut de carbohidrați pentru a ține pasul cu această tendință în creștere. Dar, ca și în cazul dietei cu conținut scăzut de grăsimi din anii 1980, mulți consumatori au exagerat cu aceste alimente cu conținut scăzut de carbohidrați (dar nu și calorii!) și au avut dificultăți în a-și atinge obiectivele de slăbire.

Trei diete favorite ale mileniului:

  • Dieta Atkins a început să prindă – din nou. În esență, o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, Atkins a fost populară în anii 1960, iar apoi modificată din nou și din nou.
  • Master Cleanse – favorita celebrităților – consta în suc de lămâie, piper cayenne, puțină miere și apă. Practic era dieta cu supă de varză a noului mileniu.
  • Dieta Special K a devenit noua versiune a Dietei Subway, care promova înlocuirea a două mese din zi cu cerealele și laptele și, prin urmare, ca o modalitate de a gestiona controlul porțiilor și al caloriilor.

Tot în această perioadă a apărut și alimentația raw (crudă), dar care a atras mai mult veganii. Au început să apără informații despre cât de periculoase erau grăsimile pentru sănătatea inimii. „Supersize Me”, documentarul care a arătat care sunt pericolele meselor supradimensionate de tip fast-food, a determinat McDonald’s să-și pună capăt practicii de supradimensionare la scurt timp după debut. Mâncarea deceniului a fost șunca; ceaiul verde și-a început perioada de glorie; magazinele de smoothie-uri au început să apară la fiecare colț, iar alimentele „organice” și „locale” au intrat pe piață.

Anii 2010 au fost atât de „extra” 

Acum privind în urmă la ultimul deceniu de tendințe și obiceiuri alimentare, vedem că dietele Keto și Paleo au devenit cunoscute în ultimii zece ani, împreună cu o tendință mai nouă de alimentație cunoscută sub numele de post intermitent. Aceste patru diete au fost destul de populare în anii 2010:

  • Dieta cu mâncare de bebeluși a fost orientată pe tema controlului porțiilor, adulții mâncând borcane cu mâncare pentru copii în loc de mese obișnuite. Acest lucru nu a fost ceva ce majoritatea oamenilor puteau să îl facă. De asemenea, făcea imposibil mâncatul la restaurant.
  • Dietele fără gluten au devenit populare ca strategii de slăbire, deoarece eliminau în mod natural alimentele care conțin grâu din dietă, sub formă de pâine, paste și cereale. Dar odată ce producătorii de alimente și-au dat seama cum să elimine glutenul (și să păstreze caloriile!), eforturile de scădere în greutate au fost, din nou, înăbușite.
  • Dieta Paleo încerca să imite dieta strămoșilor noștri vânători-culegători, despre care mulți cred că este mai aliniată cu structura noastră genetică. Acest tip de alimentație include carne slabă, pește, fructe, legume, nuci și semințe și elimină în același timp lactatele, cerealele și fasolea.
  • Postul intermitent are mai multe variante, dar cea mai populară formă este cea în care toată mâncarea dintr-o zi este consumată într-o fereastră de 8 ore, iar apoi se postește pentru restul de 16 ore. Deși aceasta poate fi o modalitate naturală de a reduce caloriile – deoarece pentru majoritatea oamenilor înseamnă eliminarea a cel puțin o masă – poate afecta aportul de nutrienți dacă nu facem alegeri atente.

În ultimul deceniu, „carnea” fără carne a devenit populară, cele mai noi alternative de carne oferind o aromă asemănător cea a cărnii și fiind menite să mulțumească adepții burgerilor vegetali. Înlocuitorii de lapte – din soia, mazăre, nuci sau ovăz – au apărut peste tot, îngrijorând industria producției de lapte. Grăsimile bune au câștigat în timp ce cafeaua cu unt a luat amploare ca parte a și mai popularei diete Keto. 

Noul deceniu, aceleași tendințe 

Așa că iată-ne, intrând în anii 2020. Ce urmează? În timp ce tendințele, ideile de diete sănătoase și produse alimentare populare au evoluat în ultimii patruzeci de ani, a fost interesant să vedem un model al acestor tendințe care vor continua să rămână:

Pierdere în greutate De-a lungul acestor decenii, am văzut că oamenii caută întotdeauna opțiuni pentru a-și gestiona greutatea. Obezitatea este o preocupare din ce în ce mai mare, cu previziuni că jumătate din populația SUA va fi obeză până în 2030. Herbalife Nutrition a fost pe partea dreaptă a acestei tendințe de patruzeci de ani, promovând un stil de viață sănătos și activ, prin opțiuni nutritive și sărace în calorii, care susțin nutriția corectă și sănătatea.

Mâncăruri gata porționate și sisteme de sprijinUn concept dovedit încă din anii 80, unde oamenii s-au îndreptate spre  înlocuitori de mese sau mâncăruri gata porționate, dar adesea neavând nici o îndrumare. Acest lucru demonstrează importanța și necesitatea de a educa consumatorii despre nutriție și obiceiurile sănătoase, oferite de distribuitorii noștri.

Nutriție personalizată Vedem – și ne așteptăm să vedem – abordări personalizate ale alimentației în anii 2020. Adevărul este că oamenii răspund diferit la diferite diete, așa că, în calitate de companie de nutriție, ne așteptăm ca personalizarea să aibă la bază obiectivele individuale – motiv pentru care oferim o gamă largă de produse personalizabile și planuri de nutriție care credem că ne vor ajuta mai bine clienții să își atingă obiectivele personale.

Diete pe bază de plante și ingrediente durabile Acum, mai mult ca niciodată, oamenii realizează ce importanță are o dietă echilibrată. De fapt, dieta mediteraneeană, care a devenit cunoscută la începutul anilor 1990, a fost desemnată cea mai bună dietă în general pentru 2020 de US News și World Report. Luând în considerare impactul asupra climei și asupra mediului, ingredientele pe bază de plante și cele sustenabile (hello, înlocuitorilor de carne!) vor continua să crească în popularitate, pe măsură ce oamenii se gândesc la modul în care alegerile lor alimentare au impact asupra lor și asupra pământului.

 

Susan BowermanM.S., R.D., CSSD, CSOWM, FAND – Senior Director, Educație și Formare în domeniul nutriției la nivel mondial Susan Bowerman a obținut un B.S. în biologie cu distincție de la Universitatea din Colorado și și-a luat M.S. în știința alimentelor și nutriție de la Universitatea de Stat din Colorado. Este un dietetician înregistrat, deține două certificări de la Academia de Nutriție și Dietetică ca specialist certificat în dietetică sportivă și specialist certificat în obezitate și managementul greutății.
Articol preluat de pe iamherbalife.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *