Ghidul tău pentru a îmbătrâniri frumos și sănătos – de Susan Bowerman
Când suntem tineri, idea că vom îmbătrâni este, de obicei, ultimul lucru la care ne gândim. Însă, pe măsură ce timpul trece, ne uităm în spate și ne spunem: „Îmi pare rău că nu am avut mai multă grijă de mine.” Este foarte important să acordăm atenție nutriției și sportului atunci când suntem tineri. Am alcătuit o listă de sfaturi care te vor ajuta să dezvolți obiceiuri mai sănătoase pentru care ulterior, tu, cel din viitor, îți vei mulțumi.
Mâncatul este unul din puținele obiceiuri pe care le exersăm de mai multe ori pe zi. Iar acest lucru înseamnă că fiecare masă sau gustare reprezintă o oportunitate de a consolida obiceiurile alimentare sănătoase și de a alege alimente bogate în nutrienți. De fiecare dată când faci alegeri alimentare corecte și sport în mod regulat, dezvolți obiceiuri bune, care te vor însoți întreaga viață. Începând cu consumul alimentelor bogate în calciu, folosirea cremelor de protecție solară – SPF, activitatea fizică, consumul unor cantități corespunzătoare de proteine și o bună rutină pentru îngrijirea pielii, nu este prea târziu niciodată pentru a avea o grijă mai mare de sănătatea ta, atât la exterior cât și pe interior. Obiceiurile create acum îți pot influența sănătatea și starea de bine pentru momentul în care vei începe să îmbătrânești
Trei sfaturi de urmat pentru care îți vei mulțumi mai târziu!
Ai grijă de sistemul osos
Oasele puternice se dezvoltă în faza de adolescență și adult tânăr, asta deoarece în această perioadă, capacitatea corpului de a depozita calciu în oase atinge maximul₁. Aceasta este o perioadă foarte importantă, în timpul căreia poți maximiza sănătatea sistemului osos. Adoptă o dietă care îți asigură un aport suficient de calciu (obiectivul este 1000mg pe zi) și fă periodic exerciții cu propria greutate a corpului². Când vine vorba de dezvoltarea sistemului osos, acestea sunt două dintre cele mai bune lucruri pe care le poți face în tinerețe, astfel încât, atunci când vei începe procesul de îmbătrânire, acesta să fie sănătos³. Exercițiile cu propria greutate ajută la păstrarea unui sistem osos puternic, în timp ce aportul zilnic corespunzător de calciu* (necesarul crește cam la 1200mg pe zi după vârsta de 50 de ani) ajută la reducerea procentului de calciu extras din oase pentru a suplimenta nevoile corpului⁴).
Masa musculară și greutatea sănătoasă
Masa musculară poate fi dezvoltată la orice vârstă. Dacă îți creezi obiceiuri sănătoase la o vârstă fragedă, ai șanse mai mari să te ții de acele obiceiuri toată viață. Aici intră consumul unei cantități corespunzătoare de proteine** și exercițiile de rezistență. Masa musculară slabă influențează rata metabolică în repaus, așa că dezvoltarea masei musculare reprezintă unul din cele mai bune mecanisme de apărare împotriva acumulării lente a surplusului de grăsime și a kilogramelor, pe măsură ce îmbătrânești⁵.
Îngrijește-ți pielea
Alimentația și modul în care îți îngrijești pielea în tinerețe pot influența aspectul acesteia pe măsură ce îmbătrânești. Pielea are nevoie de nutrienți care să sprijine structura internă ce contribuie la aspectul tânăr și luminos al acesteia, iar un consum adecvat de lichide contribuie la prevenirea deshidratării. Efectele deteriorării pielii din perioada tinereții vor fi vizibile mult mai târziu, și tocmai de aceea este atât de important să îți creezi o rutină de îngrijire încă de pe acum. Când vine vorba de metode de îngrijire a pielii, opțiunile disponibile sunt nelimitate, iar inițierea unei rutine este mult mai ușoară decât ai crede. Nu uita să îți cureți tenul, să îl hidratezi și să folosești periodic protecție solară atunci când ești tânăr(ă), pentru a avea un ten sănătos când îmbătrânești.
Referințe: ₁Okayama, Kinouchi, & Watanabe, 2021. Journal of Pediatric Nursing, 56, e55-e61.
²EFSA, EFSA Journal, 13(5), 4101. WHO, World Health Organization, 2010
³Okayama, Kinouchi, & Watanabe, 2021. Journal of Pediatric Nursing, 56, e55-e61.
⁴EFSA, EFSA Journal, 13(5), 4101. WHO, World Health Organization, 2010
⁵Ross et al., 2014. Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, pp. 88-101
* Calciul este necesar pentru menținerea sănătății sistemului osos
** Proteinele contribuie la creșterea masei musculare