Consumați toate părțile legumelor și fructelor?
Tulpinele de fructe și legume și coajă pe care le aruncați pot adăuga aromă și nutriție la mese.
Ați auzit termenul „mâncare la coadă”? Este un concept care urmărește reducerea deșeurilor alimentare prin încurajarea utilizării tuturor părților unui animal în timpul preparării alimentelor.
O altă tendință similară – numită „consumul de la rădăcini la frunze” – este cu adevărat același concept, dar aplicat plantelor. În loc să aruncăm rădicinile, tulpinile și coaja, scopul este să folosim cât mai multe părți ale plantei la prepararea meselor.
Americanul de rând aruncă în fiecare an fructe și legume în valoare de aproximativ 1600 de dolari, iar multe dintre ele sunt compuse din părți de plante care sunt perfect utilizabile, fiind delicioase și hrănitoare. În loc să le aruncați în coșul de gunoi sau în halda de compost, puteți să folosiți unele dintre părtile acestor plante pentru a vă mări cantitatea de nutrienți.
Sfecla și ridichea, durează puțin mai mult pentru a fi gătite decât alte verdețuri delicioase, cum ar fi spanacul, dar ele sunt la fel de delicioase. Dacă supermarketul îți vinde sfecla sau napii cu frunze, ai noroc – primești două legume pentru prețul unuia. Ca și alte legume cu frunze, acestea sunt încărcate cu substanțe nutritive – în special vitaminele C și K, beta-carotenul, acidul folic, cuprul și potasiul.
Tulpinile de brocoli sunt adesea aruncate, dar ele sunt bogate în substanțe nutritive – în special vitamina C, fosfat, fibre și un compus fitonutrient numit sulforaphane, care acționează ca un antioxidant. Acestea pot fi sfărâmate într-o salată sau adăugate în supă în ultimele minute de gătit. De asemenea, puteți încerca să le tăiați în felii groase de 1/2 cm, adăugând puțin ulei de măsline și sare, și frigeți-le într-o tigaie fierbinte până când devin fragete.
Morcovul și frunzele de fenicul(chimen) fac o garnitură frumoasă, fiind și ele comestibile și pot fi puse în salate sau cu puțin ulei de măsline și sare pentru a face un sos proaspăt pentru pui sau pește la grătar sau cu ulei de măsline , nuci și usturoi. Frunzele de morcovi au mai multa vitamina C decat morcovii, iar varfurile de fenicul sunt o sursa buna de vitamine B.
Frunzele de țelina sunt delicioase și sunt întotdeauna surprinsă când oamenii le aruncă. Caut, de multe ori, ca buchetul de frunze să fie cat mai mare atunci când cumpăr țelina, pentru că îmi place să adaug frunzele în salate verzi, sandvișuri și supe. Ca și tulpinele, frunzele sunt o sursa buna de vitamina C.
Coaja de la citirce conține compuși numiți bioflavonoide, care acționează ca antioxidanți. Se rade bine coaja (evitați partea albă, care tinde să fie amară) și se adaugă în prajituri,salate, legume gătite sau piureuri. De asemenea, puteți adăuga benzi de coajă proaspătă pentru a spori aroma apei, a apei minerale sau a ceaiului sau adăugați niște coji de citrice în apă când gătiți orez.
Frunzele legumelor precum sfecla, napi și varza, pot fi dure, așa încât mulți oameni le taie înainte de a găti. Dar puteți să le tăiați grosolan și să le adăugați la feluri de mâncare, cum ar fi supa și tocană – ele se vor înmuia cu timpul lung de gătire. Sau tăiați-le în mod fin și gătițile cu sare, puțin ulei și usturoi sau ceapă până când încep să se înmoaie, apoi adăugați restul de frunze și terminați gătitul. La fel puteți trata și conopida. Adăugarea de frunze și tulpini ale acestor alimente reprezintă un potențial de nutriție mărind aportul de vitamine A, K, fier, potasiu și fibre.
Frunzele de căpșuni sunt foarte bune pentru a fi adăugate în apă sau în ceai. Vor da un pic de aromă în băutură și un plus de vitamina C.
Articol tradus de pe discovergoodnutrition.com