Cum să faci față furiei

Sadhguru: “Gândurile și emoțiile nu sunt diferite. Modul în care gândești este modul în care simți. Felul în care te simți este modul în care gândești. Diferența este că gândirea este stearpă, iar emoția e partea suculentă a gândului. Nu-i așa?! Dacă crezi că cineva este cu adevărat minunat, atunci ai emoții plăcute față de acea persoană. Dacă crezi că cineva este îngrozitor, atunci ai emoții neplăcute față de acea persoană. Nu te poți gândi că cineva este minunat și să ai emoții neplăcute față de el, nici nu gândești că cineva este îngrozitor și ai emoții plăcute față de acela, nu merge, așa-i?

Gândul se poate schimba oricând, dar emoția nu se poate transforma atât de rapid. Astăzi, privești pe cineva și te gândești că această persoană este cea mai minunată de pe planetă. Mâine dimineață, dacă vezi că acea persoană face ceva ce nu îți place, gândul tău face instantaneu un viraj de 180 de grade. Dar emoția ta, neputând să se transforme, continuă să se miște în aceeași direcție. Aceasta este durerea prin care treci, pentru că gândirea ta se duce într-o direcție, dar emoția încă continuă să meargă în sensul cealălalt – ea are o perioadă mai lungă de schimbare. Această oscilație reprezintă durerea emoțională și suferința prin care treci.

Orice s-ar întâmpla în mintea ta, indiferent de se întâmplă cu emoțiile tale, asta este o realitate psihologică. Realitatea psihologică nu are nimic de-a face cu realitatea existențială. Dacă vei coborî din această lume, dacă renunți la realitatea ta psihologică, vei fi în realitate (n.r – realitatea existențială). Realitatea psihologică a devenit atât de importantă în mintea ta, încât felul în care gândești și simți îți determină calitatea vieții, nu-i așa?

Chiar acum, florile înfloresc în pomi – asta nu determină calitatea vieții tale. Chiar acum, în mintea ta au loc unele gânduri neplăcute și unele emoții acide urmează să apară. Asta determină calitatea vieții tale, nu-i așa? Realitatea ta psihologică determină bazele vieții tale, nu realitatea existențială. Deci, atunci când te referi la un guru, vorbești despre cineva care îți va distruge realitatea psihologică, astfel încât să poți coborî în existență.

 

 

Un spectru al emoțiilor

 

Tristeţea:

“Puteți transforma orice emoție o într-o forță creatoare. Dacă tristețea îți reamintește că ești incomplet, este bine; folosește-ți tristețea pentru a crește. Dar, atunci când devii trist, dacă vei deveni iritabil și furios și îți pare că întreaga lume este greșită, ești un prost.

Vrei să transformi această tristețe în furie sau în dragoste și compasiune? Este foarte ușor, atunci când ești trist, să devii plin de compasiune. Este deja un fel de dizolvare a energiei; îl poți folosi pentru o mai profundă dizolvare ceea ce duce la final la starea de bine cea mai înaltă. ”

 

Fericirea

“Fericirea nu vine doar din realizări. Când erai un copil, erai pur și simplu fericit. Aceasta este natura ta. Dacă faci ceva împotriva naturii tale, nu vei ajunge nicăieri. A fi fericit nu este scopul final al vieții. A fi fericit este scopul fundamental al vieții. Dacă nu ești fericit, ce altceva poți face cu viața ta? Doar dacă ești fericit, alte mari posibilități se pot ivi în viața ta.”

Frica

“…Despre ce este frica? Frica ta nu este niciodată despre ceva ce s-a întâmplat. Este mereu despre ceea ce se poate întâmpla. Dar încă nu s-a întâmplat. Asta înseamnă că nu există. Dacă suferi din pricina a ceea ce nu există, ar trebui să te numim sănătos sau nebun? Singura ta alinare este că spui “toată lumea e ca mine”. Ai majoritatea de partea ta! Dar asta nu aduce o justificare, pentru că tu suferi din cauza a ceea ce nu există. ”

Iubirea

“La ceea ce te referi tu ca fiind iubire este, în esență, dulceața emoțiilor tale. Dacă privești acest lucru cu atenție, dorința ta cea mai profundă este să nu fii dependent de nicio ființă de pe planetă, să fii liber de toate, așa încât să poți fi așa cum dorești să fii. Odată ce o ființă umană devine mai conștientă de propria sa natură, începe să experimenteze iubirea, beatitudinea și extazul. Chiar și pentru a avea experiențe orgasmice, nu ai nevoie de fapt de nimeni. Dacă stai pur și simplu așezat, poți face să se întâmple asta înlăuntrul tău pentru că, până la urmă, corpul  este al tău, este mintea ta, sunt emoțiile tale, este chimia ta și tu ești cel care creează toate experiențele vieții tale. Așadar, dacă sunt auto-create, stând așa așezat vrei să menții dulceața minții, a corpului, a emoțiilor și a energiei tale sau vrei ceva mai amar?”

 

Dintre toate emoțiile, de ce suntem atât de atrași de furie? Fie că licăresc în fața noastră pe un ecran, fie că țin capul de afiș al știrilor de seară, sau le găsim chiar afară pe străzi, izbucnirile de furie ne vor atrage mereu atenția. Și în timp ce personajele furioase ne pot acapara cu ușurință imaginația, propria noastră furie poate ajunge la fel de ușor să preia controlul asupra minții noastre și a altor emoții atunci când lucrurile nu merg așa cum vrem noi. Mai jos, Sadhguru explorează obsesia noastră pentru furie:

 

 

Atracția Furiei

Sadhguru:  Furia trebuie să fie un lucru foarte frumos, dacă o mulțime de oameni au adoptat-o. Pare să fie un lucru minunat, dacă atât de mulți oameni l-au ales, așa cum ar alege o Coca-Cola. Probabil, sunt mai multe persoane furioase decât cele care beau Coca-Cola. Așa că trebuie să fie un lucru foarte mare acesta, atât de mulți oameni l-au ales. Însă ei nu au ales, de fapt; au căzut neputincioși în el, asta e problema.

Cei mai mulți dintre oameni au ales asta inconștient, pentru că momentele cele mai intense din viața lor sunt fie de durere, fie de furie. Acestea sunt cele două intensități pe care ei le cunosc, iar fiecare ființă umană tânjește mereu după intensitate. Așa că, atunci când ne uităm la un sport și la alte lucruri de acest fel, ele ni se par atât de importante din cauza intensității pe care o provoacă.

Îți amintești filmul Gladiatorul? Pentru gladiatori războiul era un sport, un sport sălbatic. Oamenilor nu le place acest sport datorită violenței, sângelui, crimelor, oamenilor le place pentru că vor să vadă ceva intens. De ce toate aceste filme thriller, filme de acțiune și evenimente sportive sunt atât de populare? Pentru că oamenii vor ceva intensitate. Ei nu știu cum să trăiască intens. Fie printr-o acțiune fizică, fie prin furie sau prin durere, acestea sunt singurele moduri prin care ei știu să fie intenși.

Motivul pentru care drogurile și sexul au devenit atât de importante în lume este pentru că oamenii doresc să experimenteze o formă de intensitate, cel puțin pentru câteva clipe; vor să cunoască intensitatea. Intensitatea este cea care îi atrage. Și, după cum știți, eu vorbesc mereu despre intensitate, pentru că acesta este singurul lucru pe care omul îl caută și este singurul lucru care va elibera omul de limitările sale.

 

Furia este Intensitate

 

Deci, furia este o intensitate enormă, dar este o intensitate care te doare. Este o intensitate care te poate băga într-o mulțime de probleme. Este o intensitate care te poate distruge pe tine și pe oamenii din jurul tău. Este o intensitate care te duce la acțiuni absolut prostești. Deși știi că provoacă daune atât de mari, pe ici, pe colo, vrei să fii furios.

Și oamenilor le place omul furios, te rog să îți dai seama de asta. Vezi, tu vrei să mergi să vezi un film; în cazul în care eroul tău, vedetă Hollywood, este un om foarte calm, liniștit, tu nu ești atât de interesat de el. Dacă el este un furios, acționează și face lucruri cu furie, tu îl placi pentru că are o intensitate în el. Așa că ai dori să faci și tu același lucru, dar vei plăti un preț foarte mare dacă încerci să fii furios în situațiile tale de viață, pentru că oamenii din jurul tău se vor înfuria și mai tare ca tine și vor acționa în ce te privește.

Oamenii au făcut și lucruri minunate din furie. Mulți oameni încă mai cred că acțiunile veritabile răsar numai din mânie. Acum, de exemplu, avem de luptat o luptă, să spunem pentru a ne proteja, pentru a ne proteja familiile, țara. Putem duce un război fără furie foarte eficient, dar oamenii vor să lupte cu furie pentru că nu știu cum să devină intenși altfel. Ei au nevoie să creeze furie; asta e singura modalitate prin care ei știu cum să fie intenși și este singura modalitate prin care ei știu cum să aibă o activitate intensă sau productivă. Asta e singura cale prin care ei se pot aduce într-o stare pentru a face anumite lucruri pe care altfel ar fi incapabili să le facă.

Așa că nu-ți  face griji în privința furiei tale. Cel puțin, când ești furios devii intens. Dar e timpul pentru a transforma această intensitate a furiei la un nivel mai ridicat care este foarte frumos. Dacă cineva este capabil cel puțin să se înfurie, eu sunt fericit. Nu pot suporta oamenii care mănâncă opt mese pe zi și sunt letargici, nimic nu se întâmplă cu ei; nici măcar nu se supără. Dacă mânia se manifestă, cel puțin un aspect de viață se pregătește în voi ; viața încă pulsează.

 

*Acest articol a fost preluat de pe Isha Foundation www.ishafoundation.org

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *