Incredibil! Iată semnificația culorilor și rolul acestora
Sadhguru: În ce fel culoarea este importantă pentru conștiința umană sau pentru orice proces spiritual? Este importantă în sensul că acea culoare pe care o reflecți se va adăuga în mod natural la aura ta. Oamenii care sunt pe calea ascetică nu doresc să poarte nimic, pentru că nu doresc să adauge nimic nou ființei lor. Ei vor doar să lucreze cu ceea ce au. Nu doresc să preia nimic mai mult. Ceea ce ești acum este destul de substanțial pentru a lucra la acest lucru. A adăuga mai mult complică lucrurile. Așa că ei umblă goi. Dacă a merge goi este dificil din punct de vedere social, ei folosesc o pânză în jurul coapselor. Dar ideea este că ei nu preiau nimic altceva în afara a ceea ce sunt. Ei știu că ceea ce sunt ei înșiși este, în sine, substanțial. Există și alte aspecte ale acestui lucru, dar aceasta este explicația în ceea ce privește culoarea.
În primul rând, ce este culoarea? Culoarea oricărei substanțe nu este din cauza a ceea ce este, ci este ceea ce respinge sau reflectă. Ceva pare roșu nu pentru că este de culoare roșie, ci pentru că reține tot ceea ce lumina albă conține și reflectă înapoi roșu. Deci, roșu nu înseamnă că este de culoare roșie. Roșu înseamnă că nu este roșu! Orice ai da în exterior, aceea va fi calitatea ta în lume.
Semnificația culorii roșii
Dacă ați mers pe jos prin pădure, totul este verde, dar va fi un undeva un punct roșu – undeva o floare roșie înflorește – care vă va atrage atenția pentru că, în percepția voastră, roșul este cea mai vibrantă dintre toate culorile. Toate celelalte culori pot fi drăguțe, dar roșul este vibrant.
Multe lucruri importante pentru tine au culoarea roșie. Roșul este culoarea sângelui tău, de exemplu. În conștiința umană, culorile au un mare impact asupra felului în care simțim, iar roșul creează vibrația maximă. Orice este exuberant este roșu.
Este posibil să fi auzit de zicala: “Să pictăm orașul în roșu!” Printre zeități, formele feminine sunt cele mai exuberante. Culoarea Linga Bhairavi (n.r – zeița mamă, o expresie exuberantă a divinului feminin, consacrată de Sadhguru, care se află în centrul Isha din Coimbatore, India) este roșie, pentru că ea reflectă, dă mai departe această culoare. Devi (n.r- zeița) înseamnă acea vibrație. Energia ei este vibrație absolută și exuberanță. Din această cauză, Devi este de culoare roșie – nu pentru că ea este roșie, ci pentru că ea nu este roșie!
Semnificația albastrului
Albastru este culoarea atotcuprinzătoare. Veți vedea că tot ceea ce este vast în existență și se află dincolo de percepția voastră, tinde, în general, să fie albastru, indiferent dacă este vorba despre ocean sau cer. Orice lucru care este mai mare decât percepția voastră tinde să fie albastru, pentru că albastru este baza atotcuprinderii. Din această cauză atât de mulți zei în India sunt prezentați cu pielea albastră. Shiva are o piele albastră, Krishna are pielea albastră, Rama are pielea albastră. Nu pentru că pielea lor era albastră. Ei au fost denumiți zei albaștri pentru că aveau o aură albastră.
Mai este un alt aspect al acestui lucru. În ceea ce privește evoluția cuiva, există diferite nuanțe ce le poate lua aura cuiva. Dacă vom acorda suficientă atenție chakrei Ajna (n.r – chakra frunții sau “Al treilea ochi”) în practica noastră spirituală, atunci portocaliul va fi culoarea dominantă. Aceasta este culoarea renunțării și a kriya (n.r- o practică, o acțiune interioară care are ca scop apropierea de sursa creației ). Dacă cineva are o aura albă pură, înseamnă că este o ființă pură. Prezența unei astfel de persoane va fi fantastică, dar acestă persoană nu va fi atât de orientată spre acțiune. Când cineva atinge cel mai înalt nivel, dar alege să fie activ în lume, aura lui va fi întotdeauna de un albastru electric. Oricine a fost dinamic, a fost albastru. Acest tip de aură vă permite să funcționați în lume într-un mod despre care alte persoane cred că este suprauman.
Semnificația culorii portocalii
Oamenii care merg pe calea spirituală aleg portocaliul, cel puțin în această țară (n.r – India), pentru că această culoare sugerează atât de multe lucruri. Atunci când o persoană se îndreaptă spre nivelul chakrei Ajna, se poate observa foarte vizibil că aceasta este portocalie. Este ceva organic și natural. Dacă faceți anumite meditații, veți vedea în mod clar că chakra Ajna este portocalie sau de culoarea șofranului. De fapt, culoarea nu este șofran, ci ocru. Ajna este chakra cunoașterii sau iluminării și este cunoscută ca “Cel de-al treilea ochi”. Există 114 chakre în corp. Două dintre acestea nu au atribuite nicio culoare, pentru că ele nu au o existență fizică. Celelalte 112 chakre au atribuită, fiecare, câte o culoare. Tot ceea ce este fizic în existență, reflectă în mod natural lumina. Odată ce reflectă lumina, va avea o anumită culoare în percepția voastră. Oamenii care sunt pe o cale unde întregul proces este despre iluminare și despre deschiderea acelei dimensiuni a percepției cunoscut ca “Cel de-al treilea ochi”, vor căuta întotdeauna culoarea ocru pentru că doresc să radieze acea culoare.
Dacă ai devenit transparent, dacă ceea ce este în spatele tău este de culoare roșie, devii și tu roșu. Dacă ceea ce este în spatele tău este albastru, vei deveni albastru. Oriunde ai fi, devii o parte a acelui lucru, dar nimic nu se lipește de tine.
În mod normal, o persoană care trece la portocaliu lasă în urmă tot ceea ce a fost vechi – numele lui, identitatea, familia, înfățișarea sa, totul – și face schimbarea către o viață diferită. Asta înseamnă că are un nou început, un nou soare a crescut în viața sa. O anumită realizare a venit și el este dispus să se debaraseze de tot și să meargă spre o altă dimensiune a vieții sau spre o altă posibilitate. De asemenea, culoarea sugerează gnana (n.r – o stare mentală de autocunoaștere și conștiință) și viziune. O persoană a dezvoltat sau vrea să dezvolte o nouă viziune, de aceea adoptă această culoare. Pentru ambele, este bine să se poarte portocaliu.
Portocaliul este, de asemenea, un simbolism. Când soarele răsare dimineața, este portocaliu. Porți această culoare pentru a indica faptul că o nouă lumină a venit în viața ta și un nou început s-a întâmplat în tine – o nouă Udaya (n.r- creștere). Un nou soare începe să crească în tine. Un alt aspect este că, atunci când fructul ajunge la maturitate, acesta devine portocaliu. Portocaliul este simbolul maturității. Atunci când o persoană a ajuns la un anumit nivel de maturitate, de coacere, folosește această culoare.
Semnificația culorii albe
Alb sau aatvarang înseamnă a opta culoare. Există șapte culori; albul este a opta culoare. Această a opta culoare sau aatvarang, înseamnă acea dimensiune a vieții care este “dincolo”. Albul nu este cu adevărat o culoare. Atunci când nu există nicio culoare, acolo este doar alb. Absența culorii face să fie alb. În același timp, albul este atotcuprinzător. Lumina albă pe care o vedeți conține toate cele șapte culori. Puteți refracta aceste culori și le puteți separa.
Albul are un bun impact asupra voastră. Mai ales dacă trăiți într-o țară tropicală, albul este cea mai bună culoare de purtat. Este o culoare confortabilă în ceea ce privește vremea. În mod tradițional, o persoană care poartă portocaliu se izolează de familie și de situații sociale. Cel care alege albul merge pe calea spirituală, dar este încă implicat și în alte aspecte ale vieții. Cei care sunt pe o cale pe care nu vor să acumuleze nimic, vor purta alb. Sadhana (n.r – practica spirituală) lor este ușoară, sunt pe calea spirituală, dar sunt implicați în diverse aspecte ale vieții și nu doresc să acumuleze lucruri de la viață. Doresc să participe la viață, dar ei nu vor să adune nimic; astfel de oamenii vor alege să poarte alb.
Semnificația culorii galbene
În tradiția budistă, călugării care au absolvit ceea ce Gautama (n.r. – Buddha) a numit arhat (n.r.- termen sanskrit care se traduce literal “cel care este vrednic”; în budism și hinduism termenul se referă la cei care au atins Nirvana sau sunt foarte avansați pe calea iluminării), purtau robe de culoare ocru. Restul, purtau robe galbene, pentru că procesul pe care Gautama l-a dat în etapa inițială călugărilor budiști a fost un proces foarte rudimentar. El a ales acest proces pentru ei, pentru că nu era nevoie de nicio pregătire. El a vrut să provoace un val de conștientizare. Asta înseamnă că el nu rămânea în nici un loc pentru prea mult timp. A fost în mișcare continuu, din sat în sat și oraș în oraș. Nu era timp să pregătească oamenii pentru anumite practici, așa că le-a dat un proces foarte rudimentar. Dar totuși i-a transformat în călugări. Le-a aranjat viața, dar nu le-a oferit suficienți pași pregătitori, așa că le-a spus să poarte roba galbenă, pentru că galbenul este culoarea chakrei Muladhara. Chakra de bază a corpului este Muladhara. El a vrut ca ei să fie stabili.
Un astfel de proces este predat atunci când trasezi o cale spirituală pentru câteva vieți. Această tradiție continuă în modul de viață budist. Ei continuă să vină înapoi și muncesc mai mult, pentru că procesul este de stabilizare, nu de realizare. Așa că, el le-a spus să poarte robe galbene.
Semnificația culorii negre
Dacă ești într-un anumit spațiu puternic energizat și dorești să te impregnezi cu această energie, negrul este bun. Negrul nu dă nimic, absoarbe totul. Dacă porți negru și mergi într-un spațiu bun, vei absorbi asta. Dar, dacă te îmbraci în negru și mergi un spațiu neplăcut, vei absorbi asta.
Deci, nu toată lumea este calificată pentru a se îmbrăca în negru. Dacă te îmbraci constant în haine negre și te expui la o varietate de situații, vei observa că energiile tale vor fluctua și vor extrage toată emoția din tine și mintea ta va fi într-o stare foarte volatilă, dezechilibrată. Te duce într-o suferință tăcută. Vei suferi într-un mod în care nici măcar nu vei putea găsi expresia suferinței tale.
Dar, dacă porți negru într-o situație care este foarte vibrantă și pozitivă, vei absorbi o mare cantitate de energie, ceea ce este bine pentru tine. Negrul ar trebui purtat doar în cazul în care calitatea (n.r – energetică) spațiului este sigură.
Vairagya
Este posibil să fi auzit cuvântul “Vairagya”. “Raga” înseamnă “culoare”. “Vai” înseamnă “dincolo”. “Vairag” înseamnă “dincolo de culoare”. Ai devenit transparent. Dacă ai devenit transparent, dacă ceea ce este în spatele tău este de culoare roșie, devii și tu roșu. Dacă ceea ce este în spatele tău este albastru, vei deveni albastru. Dacă ceea ce este în spate este galben, și tu vei fi galben. Ești imparțial. Oriunde ai fi, devii o parte a acelui lucru, dar nimic nu se lipește de tine. Doar dacă ești așa, doar în cazul în care te afli într-o stare de Vairag, vei îndrăzni să explorezi toate dimensiunile vieții.
* Acest articol a fost preluat de pe www.ishafoundation.org